≫ 

13 razloga da još više poludite za serijom "Squid Game"

Pažnja, ovaj tekst sadrži SPOJLERE

  • 1
Squid Game Serija "Squid Game" / Foto: Netflix/IMDB

Osim ako proteklih nedelja niste živeli ispod kamena, niste mogli a da ne čujete za "Squid Game". Južnokorejska serija je u 90 zemalja prva na Netfliksu i preti da postane najgledanije ostvarenje koje nije na engleskom jeziku, a oni koji su je gledali, znaju i zašto.

Zbog ovih detelja još više će je ceniti.

Manga kao inspiracija

Tvorac serije Hvang Dong-Hjak došao je na ideju o ovoj priči 2008. godine, kada je sam bio u dugovima do guše i njegova porodica je grcala u finansijkim problemima. U to vreme čitao je mangu, japanske stripove poput "Kraljevske bitke", kako bi sebi skrenuo pažnju. Tako mu je pala na pamet priča o ljudima koji igraju smrtonosne igre za ogromnu svotu novca, ali u socijalnim uslovima Južne Koreje.

Trebalo mu je godinu dana da napiše scenario, ali i 10 da ubedi nekog da ga prihvati. Svi studiji su ga odbijali, sve dok 2019. Netfliks nije rekao "da".

Film, ne serija

Scenario je prvobitno napisan za film, ali kada je odlučio da umesto toga napiše seriju, dodao je nove likove poput Đun-hoa, policajca koji nije bio deo prvog nacrta.

Igra lignje

"Squid game" u prevodu znači "igra lignja", a Hvang je rekao da ga je inspirisala prava dečja igra koju je obožavao kao mališan. Izabrao je baš nju, jer smatra da ona predstavlja društvo u kakvom živi.

serija squid game "Squid Game" serija / Printskrin: Netflix

Glavi pozitivac i glavni negativac

Čim mu je scenario odobren, Hvang je želeo da u glavnim ulogama budu Li Đang-Đe i Park Hej-Su, koji glume Đi-Huna i Sang-Vua, tj. takmičare pod brojevima 456 i 218. Sve ostale uloge su kasnije odabrane.

S obzirom da tumače uloge muškaraca koji se znaju još od malih nogu i dele mnoge uspomene, glumci su veći deo vremena na setu provodili jedan sa drugim, kako bi dočarali to staro prijateljstvo.

Park (koji igra negativca Sang-vua) rekao je da mu je najvažnija scena u seriji bila ona kada njegov lik ne upozori prijatelja o kojoj je igri reč.

- To je za mene bila ključna scena. Više puta sam razgovarao sa rediteljem kako treba da kroz nju prođemo - kazao je glumac.

Takođe je dodao da je shvatio koliko je serija uspešna tek kada ih je čuveni američki voditelj Džimi Felon pozvao da su uključe u njegovu emisiju.

Park je inače dočekao svoje prvo dete istog dana kada je serija puštena na Netfliks, pa su njegovi prijatelji u šali dečaku dali nadimak "Baby Squid" (beba lignja).

Lepotica

Kasting Sae-bejok, lepe i pametne pljačkašice, izbeglice iz Severne Koreje koja pokušava da svoju majku dovede i Južnu i izvuče brata iz sirotišta, nije nimalo bio lak, otkrio je Hvang. Međutim, čim je video snimak Hojon Jung, koja je u tom trenutku radila kao model u Njujorku, znao je da je našao pravu osobu.

Lepa Hojon već se profilisala kao manekenka, a ovo joj je bila prva velika glumačka prilika. Pre toga pojavila se samo u nekoliko muzičkih spotova.

Hojon Jung, Squid game Hojon Jung, Squid game / Printscreen: YT/Netflix Philippines

- Razmišljala sam o svojoj karijeri i shvatila da možda ne bi bilo loše uplivati u glumačke vode. Radila sam kao model na drugoj strani sveta, ali tokom praznika, leta i zime vraćala bih se u Koreju i uzimala časove glume - rekla je ona. Istovremeno, za ovu ulogu družila se sa ljudima iz Severne Koreje kako bi što bolje savladala akcenat.

Njena popularnost je naglo skočila nakon ove serije. Pre emitovanja imala je oko 400.000 pratilaca, dok sada ima preko 19 miliona.

Ako se bolje zagledate, shvatićete da umiru od smeha

Glavni glumac Li Đang-Đe mnogo je improvizovao tokom snimanja, a jedna od tih scena je kada se prvi put sretne sa lepom pljačkašisom Sae-bejok. On pokušava da ugura slamčicu u njenu kafu i uporno ne uspeva. Hojon je to bilo toliko smešno da nije smela da podigne glavu. Ako se bolje zagledate, videćete kako joj se ramena tresu.

serija squid game Serija "Squid Game" / Printskrin: Netflix

Ali

Anupam Tripati, koji igrao Alija, došao je u Južnu Koreju iz Indije da studira glumu, a reditelj Hvang kazao je da uopšte nije bilo lako naći stranog glumca da preuzme ovu ulogu. Anupam je došao na kasting i sve ih zadivio svojim besprekornim korejskim. Toliko da su mu dozvolili da na kraju snimanja zadrži svoju trenerku sa brojem 199.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Anupam Tripathi (@sangipaiya)

Džinovska jeziva lutka

Džinovska lutka iz prve igre "Zeleno svetlo - crveno svetlo", bazirana je na ikoničnoj ilustraciji iz dečjih knjiga iz 1970-ih i 1980-ih.

Igra sa šećerom

Za "dalgona" igru, drugu igru sa šećerom, ekipa je dovela stručnjake za pravljenje ovih kolača koji su tri dana topili šećer dok je snimanje teklo. Sve je mirisalo na slatko.

squid game Foto: Netflix/IMDB

Istovremeno, igralište je napravljeno da izgleda ogromno, jer nam baš tako i deluje kada smo deca.

Nadvlačenje konopca

Prilikom snimanja ove igre sve ekipe su sa druge strane imale mašinu koja povlači konopac ka sebi. Glumci su rekli da je zbog toga bilo užasno teško zadržati kanap.

Igra sa staklom

U petoj igri sa staklom glumci su bili na malo više od metar udaljeni od zemlje, tako da onima koji se plaše i najmanje visine uopšte nije bilo svejedno.

serija squid game Printskrin: Netflix

Dizajn 

Spavaonica je dizajnirana tako da podseća na skladište, kako bi se naglasilo da se ovde ljudska bića tretiraju kao objekti. Kreveti deluju kao police u hali, ali istovremeno i kao sedišta u areni, kako bi isprovocirali borbenu prirodu u ljudima.

Kovčezi izgledaju kao pokloni, jer onaj koji sve konce drži u rukama sebe vidi kao boga, onog koji učesnicima daje darove čak i u smrti. Soba u kojoj se tela spaljuju modelovana je prema krematorijumima u Aušvicu.

squid game Foto: Netflix/IMDB

Maske koje stražari nose inspirisane su maskama za mačevanje, ali i tradicionalnim korejskim maskama.

Druga sezona

Ako bude druge sezone, ona će se baviti Frontmenom, rekao je kreator serije Hvong.

Sa druge strane, Li Đang-Đe (glavni glumac) i Li Bjang-han (koji igra Frontmena) prijatelji su već godinama, još otkako su poleli glumačke karijere. Oduvek su želeli da rade zajedno, a ovo im je prva prilika.

- Naše prijateljstvo je jedinstveno, ali nekako nismo imali prilike da zajedno radimo.  Imali smo samo jednu scenu, ali ako bude druge sezone, voleo bih da više snimam sa Lijem Bjang-hanom - rekao je Li Đang-Đe. Fanovi koji su već učitali u Đi-hanovu crvenu kosu misle da će te prilike i te kako biti.

Koji su vam omiljeni momenti iz ove serije? I u koju od ovih teorija najviše verujete? Javite nam u komentarima. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA