50 godina filma "Kabare": Male tajne kultnog remek-dela

Film se smatra jednim od najboljih ikada

  • 2
Cabaret Liza Minnelli Kabare  Lajza Mineli Foto: Profimedia/ IFA Film/United Archives

Nemačka, tridesete godine, vreme uspona nacionalsocijalizma. Amerikanka Sali Bouls (Lajza Mineli) sanja o glumačkoj karijeri, a u očekivanju velike uloge nastupa u berlinskom noćnom klubu Kit-Kat kao pevačica. Upoznaje stidljivog Brajana Robertsa (Majkl Jork) kog prima u svoj stan i s njim započinje ljubavnu vezu. Kada upoznaju bogatog Nemca barona Maksimiliana von Hojna (Helmut Grajm) oboje se zaljubljuju u njega i nastaje ljubavni trougao u kojemu se sve troje odlično zabavljaju. Baron ih napušta, a Sali otkriva da je trudna…

Cabaret Helmut Griem, Michael York, Liza Minelli, Majkl Jork, Lajza Mineli Kabare Foto: Profimedia/ IFA Film/United Archives

Filmski mjuzikl o ekstravagantnoj Amerikanki koja nastupa u poznatom berlinskom noćnom klubu u doba uspona nacizma, svoju je premijeru imao 13. februara 1972. godine. Taj muzički spektakl temelji se na brodvejskommjuziklu "Kabare", ali je upotpunjen ‘Berlinskim pričama’ Kristofera Išervuda, a sve to rezultiralo je filmom koji je stekao kultni status.

Kostimi, osvetljenje, scena u noćnom klubu i efektni muzički brojevi izuzetno uspešno prikazuju dekadenciju zabave u noćnom životu Berlina i nagoveštavaju sve veću pretnju društvu koja dolazi s nacizmom.

Ova efektna rekonstrukcija doba pred pobedu nacionalsocijalizma postigla je ogroman uspeh, kritičari je smatraju remek-delom, te je nagrađena s 5 Oskara, među ostalima i za režiju i za glavnu žensku ulogu. Lajza Minelii osvojila je i nagradu Britanske filmske akademije.

Ovo su male tajne tog velikog dela:

Previše talentovana?

Kristofer Išervud, koji je napisao kratku priču na kojoj je "Kabare" baziran, nije podržao Lajzu Mineli kao glavnu glumicu. u "Zbogom Berlinu" Išervud je opisao Sali kao amaterku koja je u zabludi kada je reč o njenom talentu, ne o rođenoj i nadarenoj zvezdi kakva Mineli zaista jeste.

Sali Bouls je zaista postojala

Išervud je svoju heroinu napisao misleći na Džin Ros, koja je živela u jednom hostelu sa piscem tokom 1930-ih u Berlinu i želela da postane kabare pevačica.

Džin Ros Džin Ros / Foto: Wikipedia/Galcha

Ros se naljutila na Išervuda jer je Sali predstavio kao antisemitu i apolitičnu osobu, kada je u stvarnosti ona bila član Komunističke partije i, prema rečima njenog mužara Klod Kokburna, "nežna, kulturna i prelepa žena".

Nikad se nisu srele

Kada je dobila ulogu, Lajza Mineli pokušala je da pronađe "pravu Sali Bouls" tako što je izdala oglas u novinama. Ros nikada nije odgovorila, moguće i zato što to nije bilo njeno ime i nije se prepoznala u ovom medijski veoma propraćenom pozivu.

Lažna "nacistička himna" iz filma postala himna pravih nacista

Pesma "Sutra pripada meni" ("Tomorrow Belongs to Me"), koju u filmu peva Hitlerova omladina, napisana je za potrebe filma od strane jevrejskih tekstopisaca Džona Kandera i Freda Eba.

Iako to nije bila prava nacistička himna, pojedine nacističke grupe su je usvojile, te se mogla čuti na mitinzima Bele moći, a pojedini antisemitski bendovi kao Srkudrajver su je i obradili.

Ove pesme takođe...

Teško bi danas mogli pronaći postavku "Kabarea" , a da ne čujete pesme "Mein Herr" i "Money, money". One su toliko duboko integrisane u priču da se čine neodvojivim delom.

Ali zapravi obe pesme su napisane isključivo za film i nisu pevane tokom ranijih brodvejskih izvedbi. No, nakon ogromnog uspeha filma, preuzeli su ih svi mjuzikli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mia

    13. februar 2022 | 20:10

    Mogla bi neka tv da prikaze ovaj fenomenalni film

  • Gemini

    14. februar 2022 | 07:14

    Od svih filmskih zanrova najvise mrzim mjuzikle ali " Kabare" i mozda "Brilijantin" su svakako filmovi za sva vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA