≫ 

Serija "Prijatelji" cenzurisana u Kini

Očita cenzura postala je trending tema na kineskoj društvenoj mreži Weibo

  • 2
Serija Prijatelji Friends Jennifer Aniston Courteney Cox Lisa Kudrow Matt LeBlanc Matthew Perry David Schwimmer Foto: Profimedia/Alamy/LANDMARK MEDIA

Nakon filma "Klub boraca" na udaru kineskih cenzora našla se i humoristička serija "Prijatelji", i to zbog epizode u kojoj se navodi da je jedan od likova homoseksualac.

U petak su brojne zabavne platforme, uključujući Tencent, koji je dospeo na naslovnice ranije ovog meseca zbog verzije "Fight Cluba" sa potpuno drugačijim završetkom, počele da emituju prvu sezonu "Prijatelja", koja je izvorno prikazana 1994. godine.

Obožavaoci koji su već videli program brzo su primetili izostanak nekoliko scena, uključujući one koje se odnose na lik Rosa, koji objašnjava da je njegova bivša supruga Kerol lezbijka. Drugi gledaoci su prijavili rezove ili pogrešne prevode rečenica LGBTQI likova ili scena koje su uključivale blago sugestivne reference na striptiz klubove.

Očita cenzura postala je trending tema na kineskoj društvenoj mreži Weibo, sa desetinama miliona pregleda povezanih "heštegova" i komentara.

- Pokrivanje usta i ušiju ne znači nepostojanje - rekao je jedan korisnik, dok se drugi pitao kako će cenzori tretirati priču u kasnijim sezonama, kada je Fibi surogat majka svom bratu i njegovoj partnerki.

Jedan gledalac je pohvalio seriju jer je prikazala LGBTQI likove na "prirodan i normalan način" u vreme kada je takvih prikaza bilo jako malo, prenosi "Gardijan".

- Sa druge strane, u današnjoj Kini, u sličnom okruženju, ne samo da nema televizijske serije visoke popularnosti i reputacije, koja može na sličan način ubaciti gej likove u priču, nego se čak ni uvedene strane televizijske serije ne usuđuju u potpunosti da prikažu gej sadržaj - rekli su.

Sama reakcija na seriju ubrzo je cenzurisana i zamenjena pozitivnijim heštegom "zašto su Prijatelji tako popularni".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    15. februar 2022 | 19:56

    Zato ovde u Srbiji, kinezi mogu da gledaju šta žele i da rade šta hoće. Dozvoljeno im je više nego nama. Sramota.

  • Pa dobro

    15. februar 2022 | 18:03

    I nije neka serija u svakom slucaju, video 2 ,3 epizode i to je to, monotonija 90tih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA