"Pogubno je što ne snimamo više za decu": Ekipa "Leto kad sam naučila da letim" o filmu koji je raznežio sve

Glavna glumica (13) savršeno se uklopila sa prekaljenim kolegama kakvi su Olga Odanović i Žarko Laušević

  • 1
Premijera domaćeg filma “Leto kada sam naučila da letim” Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ovacije, suze i smeh obeležile su premijeru filma „Leto kada sam naučila da letim“. Publika je dobila mnogo više nego što je očekivala, ali tvorci filma nimalo nisu sumnjali u njegov uspeh. Film za decu i mlade osvojio je srca odraslih, a reditelj Radivoje Raša Andrić pre premijere za Telegraf.rs rekao je da je za to bilo krajnje vreme.

Štaviše, prema njegovim rečima, pogubno je to što je u poslednje dve decenije snimljena samo šaka filmova za ovu ciljnu grupu.

Premijera domaćeg filma “Leto kada sam naučila da letim” Olga Odanović, Radivoje Andrić / Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Scenario je bio dobro napisan i imao je izgleda da postane još bolji tokom vremena. Nisam ga odmah prihvatio, hteo sam da vidim da li će se i ostali deo tima uklopiti. I to se desilo. Ne da je nepravedno, nego je pogubno to što se filmovi za ovaj uzrast ne snimaju još više. To čak i nema veze sa autorima, već sa kulturnom politikom jedne države. Ovakve stvari moraju da se dešavaju i počele su otkada je Filmski centar odlučio da raspisuje konkurse baš za dečje i omladinske filmove. Sada će ljudi na to konkurisati, od 10 scenarija jedan ili dva će biti dobra, i barem će se jedan film godišnje objaviti. Pogubno je što je u 20 godina kod nas snimljeno samo četiri dečja filma, a ovo je peti ili šesti - kazao je on.

Na pitanje da li će se film više svideti deci ili odraslima, imao je zanimljiv odgovor.

- Profesor režije i reditelj Milo Đukanović je govorio, kada pročita neki scenario: "A sad sve to očima deteta". Ti moraš da gledaš svet očima deteta, ovo nije jedini film koji sam tako odradio, već sam svaki gledao tako. Nisam razmišljao da li će se "Leto kad sam naučila da letim" svideti više deci ili odraslima, on ali se nadam da će deci, jer deca su važnija.

Glavna glumica Klara Hrvanović, koja je osvojila publiku u ulozi devojčice Sofije, rekla nam je da je međusobno poverenje koje se izgradilo u ekipi učinilo posao mnogo zanimljivijim.

Premijera domaćeg filma “Leto kada sam naučila da letim” Klara Hrvanović / Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Ovo je moja prva pozitivna glavna uloga, imala sam i jednu u filmu "Četrnaest sati i jedan minut" koji još nije objavljen, ali čekamo ga. Sarađivati sa ovako velikim imenima bilo je apsolutno savršeno, jer koliko god da su veliki, oni se tako ne ponašaju. Stvarno mi je drago što sam imala čast i priliku da sarađujem sa Olgom Odanović i Žarkom Lauševićem. Velika je odgovornost imati glavnu ulogu - rekla je 13-godišnja glumica.

Iskusna Olga Odanović je, zajedno sa svojom koleginicom iz Hrvatske Snježanom Sinovčić, izmamila mnoštvo osmeha i suza među gledaocima. Radilo se, otkrila je, od ranog jutra do kasno u noć, ali je sa ovakvom ekipom bilo zadovoljstvo.

- Što se tiče discipline, mladi su bili odgovorni kao da su odrasli. Nemojte o Žarku Lauševiću da pričam, on mi je bio partner u mojoj prvoj ulozi u pozorištu.

Olga u međuvremeno do maja radi na seriji "Radio Mileva", a sada je otkrila da na jesen stiže oko 50 novih epizoda, više nego do sad.

- Očekujte mnogo novih situacija i ljudi, biće uzbudljivije nego ranije - rekla je Olga i spomenula kako je na premijeru došla sa snimanja, ali "kad se ima volja, sve se stigne".

Premijeri je prisustvovala i autorka knjige Jasminka Petrović, na osnovu čijeg je dela film i nastao. Nije krila radost što je došao tren da njeni likovi zažive.

- Raša Andrić i cela ekipa su uhvatili  atmosferu knjige. Film je pun dobrote, ljubavi i divnih scena. Način na koji su stariji glumci odigrali je veličanstven. Sve vreme su scene pored mora, bila je vrućina, a oni nisu išli na plažu, vredno su radili na filmu. Na snimanju je bila divna atmosfera i već tada sam osetila da će to biti dobar film. I jeste dobar film. Ovo je dečji film i važan je jer je kultura za decu u prvom planu. Ulaganje u dečju kulturu je budućnost - istakla je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA