≫ 

Ruska "osveta" zbog sankcija Zapada: Na udaru Pepa Prase

Presuda sudije Andreja Slavinskog u pokrajinskom arbitražnom sudu u Kirovu mogla bi da otvori put masovnoj zloupotrebi zapadnih žigova i autorskih prava

  • 1
Pepa Prase Printskrin: Youtube/Peppa Pig - Official Channel

Rusija je donela odluku da sankcioniše voljene crtane likove Pepu Prase i tatu Prase dok traje kriza u Ukrajini. Entertainment One, kompanija koja stoji iza crtanog filma Pepa Prase, tvrdila je da joj se duguje oko 40.000 ruskih rubalja (297 evra) zbog kršenja autorskih prava, ali su ruski zakonodavci to izneverili.

Presuda sudije Andreja Slavinskog u pokrajinskom arbitražnom sudu u Kirovu mogla bi da otvori put masovnoj zloupotrebi zapadnih žigova i autorskih prava – dozvoljavajući Rusiji da krši zakone o autorskim pravima odbijajući tužbe za povredu.

Sudija Slavinski je rekao da su "restriktivne" političke i ekonomske sankcije sa Zapada zbog vojne invazije na Ukrajinu omogućile sudu da odbije tužbe za kršenje prava koje je podneo Entertainment One UK Ltd.

U Rusiji će i dalje biti dozvoljena upotreba patentiranih pronalazaka, industrijskog dizajna i korisnih modela iz takozvanih ruskih "neprijateljskih zemalja", kao što Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija-

Američka multinacionalna kompanija Hasbro je 2019. godine kupila britansku animiranu TV seriju za predškolski uzrast u ugovoru od 3,8 milijardi dolara za Entertainment One.

Prema pravnim dokumentima iz slučaja Kirov, sudska presuda povezuje tvrdnje o kršenju autorskih prava za Pepu Praseta i tatu Praseta sa "neprijateljskim radnjama Sjedinjenih Američkih Država i povezanih stranih zemalja".

Sankcije protiv Rusije dozvoljavaju sudu da ne štiti prava na žig britanske kompanije, rekao je sudija zbog sumnje da su vlasti u Moskvi preuzele slučaj kao oružje protiv zapadnih sankcija, piše "Daily Mail".

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA