≫ 

U Danskoj je zvezda, a sad prvi put igra u rodnoj Srbiji: Danica Ćurčić o filmu "Mrak"

Danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić ostvarila je zapaženu u filmu reditelja Dušana Milića

  • 0
Film Mrak Foto: Yana Lozeva

U bioskopima širom Srbije uskoro kreće da se prikazuje film "Mrak" reditelja Dušana Milića, koji obrađuje mučnu i mračnu temu stradanja i progona Srba sa Kosovu i Metohiji.

U ovom ostvarenju glavni likovi su devojčica Milica (glumi je Miona Ilov), njena majka Vukica (Danica Ćurčić) i deda Milutin (Slavko Štimac), otac Miličinog oca koji je nestao jedne noći sa njenim ujkom. Film "Mrak" je zasnovan na istinitom događaju.

Danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić je na početku intervjua otkrila kako je doživela i izgradila lik Vukice.

- Ovo je moja prva uloga na srpskom, i u Srbiji, što je celo iskustvo dodatno učinilo posebnim na mnogo načina. Tako da, prvi korak je bio da što bolje savladam jezik, kao i da ovladam akcentom, naravno. Videćete da u filmu nema mnogo dijaloga. U pitanju je vrlo ekstremna situacija, tako da sam imala zadatak da se postavim u tu situaciju, da li da ostane u svom domu, ili da se bori za budućnost svoje ćerke. Građene Vukičinog lika se odvijalo tokom akcija u kući i svakodnevnih rutina, ona je član porodice koji donosi stabilnost i razum u tom užasnoj situaciji - rekla je Danica Ćurčić, a onda je otkrila šta po njenom mišljenju čini film "Mrak" posebnim.

- Ono što "Mrak" čini posebnim je način na koji tretira strah. Zasnovan je na istinitoj priči, ali se izdiže iznad realnog i dotiče se egzistencijalnog i metafizičkog aspekta straha. Mi u filmu ne vidimo lice zla, ne vidimo neprijatelja i to je ono što me je privuklo u priči, što je tema univerzalna - navela je glumica.

Danica Ćurčić je ispričala i kojim kriterijumom se vodi pri biranju uloga.

- Trudim se da ulogu odaberem slušajući svoje srce i osećaj. To može biti scenario, mogu biti ljudi sa kojima bih volela da radim, reditelj... Zavisi, ali definitivno intuicija i ono što mi ona nagovesti je moj prioritet u izboru. Moj prvi film na srpskom, rad sa Dušanom i Slavkom, za koga mislim da je neverovatan glumac i divan čovek, sa velikim srcem. Sve zajedno je ovu odluku učinilo lakom - rekla je glumica.

Za Slavka Štimca imala je samo reči hvale.

- Bilo je divno raditi sa Slavkom u filmu, jako se ugledam na njega, i kao glumica, i kao čovek. Divna osoba i puno mi je pomogao tokom snimanja. Ja sam se postavila prema njemu kao prema očinskoj figuri u filmu. To je za mene bila veoma jaka veza. pošto je u tom trenutku moj otac bio veoma bolestan. Tako da je postojala jaka veza između nas dvoje - rekla je Danica Ćurčić.

Ali i za mladu glumicu Mionu Ilov, koja joj u filmu glumi ćerku.

- Bilo je divno raditi sa mladom Mionom, ona je moja ćerka u "Mraku". Zaista je divna i nije pre radila kao glumica, tako da je bio njen veliki debi i ujedno veoma zahtevna uloga. Lepo smo se zabavljale u pauzama na snimanju i bilo je je divno raditi sa njom - zaključila je Danica Ćurčić.

Pogledajte intervju sa Danicom Ćurčić o filmu "Mrak":

Pogledajte trejler za film "Mrak":

Video: Štimac: Imao sam dosta materijala u glavi i emocijama, specijalna projekcija filma Mrak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA