Njen prvi brak je bio ugovoren, obožavala je da čita knjige: Zanimljivosti koje niste znali o Merilin Monro

Merilin Monro je bila jedna od najlepših žena sveta, a nen život je bio zanimljiv

  • 0
Merlin Monro Printscreen/YouTube/Marilyn Monroe Video Archives

Merilin Monro (1926-1962) važi za jednu od najpopularnijih ličnosti na svetu, čak i decenijama nakon njene smrti. Rodila se na današnji dan, 1. juna 1926. godine, a ovo su neke zanimljivosti o njoj.

Njen prvi brak je bio ugovoren

Rođena je kao Norma Džin Bejker i kao dete je boravila u hraniteljskim porodicama. Nikada nije upoznala svog oca, a majka joj je bila smeštena u psihijatrijsku ustanovu. Bejkerova, koja je imala tada 15 godina, boravila je kod porodične prijateljice Grejs Godard. Porodica kod koje je Merilin (tada Norma Džin) bila, odlučila je da se preseli u Zapadnu Virdžiniju. Monroova tada mogla da ide zajedno sa njima. U stvari, postojao uslov, a to je da se uda. Merilin je prihvatila to, jer bi se u surpotnom vratila u sirotište.

Zato su se obratili 20-godišnjem Džejmsu Doertiju u susedstvu i predložili brak.

- Mislio sam da je strašno mlada. Razgovarali smo i slagali smo se prilično dobro. Venčali su se samo 18 dana nakon što je napunila 16 godina - rekao je Doerti.

Norma Džin Bejker je dobila ime po filmskoj zvezdi

Majka Norme Džin Bejker je rano predosetila slavu za svoju ćerku. Odabrala je "Norma" kao svoje ime po glumici Normi Talmadž.

"Merilin Monro" nije bila njen prvi izbor za umetničko ime

Da se Norma Džin Bejker povela svojim prvim izborom umetničkog imena, "Džin Adair" bi danas bilo ime koje ceo svet zna.

Kako je odabrala umetničko ime Merilin Monro?

Vrlo lako. Prezime Monro je uzela od svoje majke Gledis, čije devojačko prezime je bilo Monro. Što se tiče Merilin, uzela ga je od glumice Merilin Miler.

Kada je Gledis Bejker rekla ljudima da je majka Merilin Monro, niko joj nije verovao

Kada je Gledis Bejker, majka Merilin, rekla ljudima da je Merilin Monro njena ćerka, niko joj nije verovao. Gledis je svojevremeno dijagnostikovan bipolarni poremećaj i godinama je bila na psihijatrijskoj nezi. Odvela je svoju ćerku Normu Džin u hraniteljsku porodicu kada je imala samo dve nedelje.

Kada je Merilin postala slavna i Gledis rekla prijateljima i saradnicima da je njena ćerka Merilin Monro, oni su to odbacili kao jednu od njenih paranoidnih šizofrenih zabluda.

Merilin Monro je bila prvi izbor Trumana Kapotea za Holi Golajtli u "Doručak kod Tifanija"

Pisac Truman Kapote je imao na umu Merilin Monro za glavnu ulogu u filmu "Doručak kod Tifanija", a ona je čak odigrala dve scene za njega. "Bila je strašno dobra", kasnije je rekao Kapote.

Na kraju, Merlin nije privhatila ulogu jer njen savetnik i trener glume nisu mislili da je to lika koji bi trebalo da igra. Bilo kako bilo, Kapote nije bio nimalo oduševljen izborom Odri Hepbern u studiju, rekavši: "Paramaunt me je prevario u svakom pogledu i izabrao Odri."

Merilin Monro je bila lojalna Arturu Mileru

Godine 1956, Merilin budući suprug, dramaturg Artur Miler, pozvan je da svedoči pred Komitetom za neameričke aktivnosti Predstavničkog doma. Očekivalo se da slavne ličnosti imenuju ljudiekoji su navodno bili uključeni u komunističke aktivnosti. Miler je odbio da to učini, što bi ga moglo dovesti u zatvor. Merilinina uporna posvećenost Mileru verovatno je sprečila pisca da bude osuđen.

FBI je imao dosije o Merilin Monro

FBI-jev dosije o Monro je verovatno otvoren zbog njene veze sa Milerom i njegovih "neameričkih" aktivnosti, zajedno sa zahtevom koji je uputila da poseti Sovjetski Savez 1955. godine (Ona zapravo nikada nije putovala.)

Merilin Monro je bila načitana

Merilin je posedovala više od 400 knjiga, uključujući nekoliko prvih izdanja. Od hiljada njenih fotografija posebno su joj bile drage one na kojima se vidi kako čita. Kada ju je jedan reditelj jednom zatekao kako čita R.M. Rilkeova "Pisma mladom pesniku", pitao ju je kako ga je odabrala.

- U noćima kada nemam šta drugo da radim, idem u knjižaru Pikvik na Holivud bulevaru. I samo nasumično otvaram knjige — ili kada dođem do stranice ili paragrafa koji mi se sviđaju, kupim tu knjigu. Pa sam sinoć kupila ovu. Je li to pogrešno?

Merilin Monro je pomogla Eli Ficdžerald da nastupa Mokambo klubu

Dugo su kružile glasine da je Ela Ficdžerald prvobitno odbijena zbog svoje rase, ali prema jednom biografu, rasa nije bila prepreka za vlasnika noćnog kluba Čarlija Morisona; Tamo su već nastupale Earta Kit i Doroti Dendridž. Problem je bio u tome što Morison nije verovao da je Ficdžerald dovoljno glamurozna za svoje pokrovitelje. Kao velika obožavateljka Ficdžeraldove, Merilin je obećala da će biti u prvom redu svake večeri ako je Morison dozvoli da nastupa, garantujući veliki broj novinara za klub.

On je pristao, a Monro je bila od reči.

- Posle toga više nisam morala da nastupam u malom džez klubu. Bila je neobična žena — malo ispred svog vremena. A nije to znala - rekla je Ficdžerald.

Merilin Monro je teško pamtila tekstove

- Nije mogla da spoji dve rečenice - rekao je Don Marej, glumac koji je glumio sa Monro u filmu "Autobuska stanica" iz 1956. godine. Iako su neki to pripisali nedostatku profesionalizma, drugi - uključujući Mareja - verovali su da su to bili živci.

Frenk Sinatra je poklonio Merilin Monro psa po imenu Maf

Malteški terijer bio je poklon Frenka Sinatre, a puno ime psa bilo je "Mafia Honey", što je očigledno ukazivalo na Sinatrine navodne kriminalne veze. Nakon smrti Monroove, Mafa je preuzela Sinatrina sekretarica Glorija Lovel.

Džo DiMađio i Frenk Sinatra su jednom pokušali da uhvate Merilin Monro kako vara sa drugim muškarcem

Godine 1954. Džo i Frenk su bili zajedno na večeri kada im je privatni istražitelj, kojeg je DiMađio, unajmio dojavio da je Merilin bila sa drugim muškarcem – baš te sekunde – u kući nedaleko od njih. Provalili su u kuću u kojoj je navodno imala sastanak.

Tek kada su obili bravu na vratima i upali unutra i snimili fotografije, shvatili su da je to potpuno pogrešna kuća. Cela stvar je "eksplodirala" kada ih je vlasnica kuće tužilila. Sinatra je morao da svedoči pred Senatom Kalifornije dve godine kasnije. Vlasnica kuće, sekretarka Florens Koc, dobila je 7.500 dolara za pretrpljenu traumu.

Merilin Monro i Džo DiMađio bili su u braku samo 8 meseci

Tačnije - 274 dana. Iako su mnoge stvari doprinele njihovom razvodu, čuvena scena iz filma "Sedam godina vernosti", gde vazduh iz podzemne zeležnice "podiže" haljinu Merilin, bila je "poslednja kap". Scena je snimljena pred velikom gomilom medija i posmatrača, a DiMađio je postao ljut zbog te "golotinje". Svađali su se oko toga, a prema nekim izveštajima, DiMađio je dobio lekarsku pomoć.

(Telegraf.rs/mentalfloss.com/Stacy Conradt)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA