≫ 

12 godina bez Bekima Fehmiua: Njegov testament će kod vas izazvati emocije

Glumačka legenda koja ostavila pečat

  • 2
Bekim Fehmiu Bekim Fehmiu u filmu "Skupljači perja" / Printskrin: YouTube/aristandar

Prošlo je 12 godina otkako je preminuo jedan od najvećih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije Bekim Fehmiu. On je, kao što je poznato, izvršio je samoubistvo 15. juna 2010. godine.

Bekim Fehmiu je rođen u Sarajevu 1. juna 1936. godine. Njegova porodica je poreklom albanska sa Kosova. Otac mu se zvao Ibrahim (1892—1951), a majka Hedija Fehmiju. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Prizrenu. Studirao je na Akademiji za pozorišnu umetnost, od 1956. do 1960. godine, u klasi profesora Mate Miloševića, kod koga je i diplomirao.

U bivšoj Jugoslaviji je bio velika zvezda 1960-ih i 1970-ih godina, proslavio se u crno-talasnom filmu "Skupljači perja", ali je glumio i u drugim delovima Evrope, naročito u Italiji. Imao je dugogodišnji ugovor sa italijanskim režiserom Dinom de Laurentisom, sarađivao je sa Džonom Hjustonom, Olivijom de Hevilend, Avom Gardner, Dirkom Bogardom, Šarlom Aznavurom i drugima.

Okušao se i u američkoj kinematografiji, ali ga američka publika nije dobro prihvatila, i po nekim kritikama svoju ulogu u američkom filmu "Avanturisti" (1971) nije dobro odglumio, što je navodno uništilo njegove šanse da se probije u Holivudu. Takođe, neki američki kritičari „Avanturiste“ opisuju kao film koji „nije uspio da od Fehmijua načini međunarodnu zvezdu“, piše na njegovoj stranici na Wipidediji.

Osećao se i kao Srbin i kao Albanac. Samoinicijativno se prestao baviti glumom 1987. godine, "u znak protesta zbog antialbanske propagande". Bio je oženjen koleginicom Brankom Petrić, s kojom je dobio dva sina - Uliksa i Hedona.

U aprilu 2001, u izdanju „Samizdata B92“ objavio je knjigu uspomena "Blistavo i strašno", koju je napisao još 1985.. Drugi deo ove knjige objavljen je posthumno, u jesen 2012. Govorio je nekoliko jezika, u koje spadaju: srpski, albanski, makedonski, turski, romski, španski, engleski, francuski i italijanski jezik.

Ono što se malo zna da je pesma Dušana Vasiljeva "Čovek peva posle rata" njegov testament. Bar tako je govorio Bekim Fehmiu tokom života.

"Ja sam gazio krvi do kolena, i nemam više snova...", samo su neki od stihova ove pesme koja izaziva emocije.

Poslušajte kako je Bekim Fehmio svojevremeno izveo:

Video: Novo izdanje romana Blistavo i strašno Bekima Fehmiua

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA