≫ 

Bio je uzor deci, dobio je mural u rodnom gradu, a volonteri Crvenog krsta su snimili film o Matijinom životu

- Kad se setim njega nekako kao da je imao neki ljudski, čovečanski, humani kompas. Uvek je bio taj neko, da ako si u njegovom društvu ne možeš da praviš loše stvari - navodi Matijin drug

  • 0
Matija Janić, mural Printskrin: RTS

Volonteri Crvenog krsta sa Palilule snimili su film u znak sećanja na Matiju Janića, njihovog drugara, koji je preminuo pre dve godine, piše RTS.

To nije priča samo o drugarstvu. Matija je bio uzor deci, bavio se sportom i bio je čovek.

- Matija je uvek bio atraktivan za okolinu, da ne kažem italijan šmekerskog duha sa srpskim talentom i nemačkom disciplinom. Bukvalno više ga nisam ni pitao hoćemo da idemo na trening, on sam ponese torbu i posle toga idemo zajedno u Crveni krst - rekao je Filip Rojević, Matijin drugar i volonter Crvenog krsta.

Matija je voleo je skijanje, muziku, automobile, a trenirao je rukomet. Voleo je da pomaže drugima, a bio je volonter Crvenog krsta od svoje desete godine.

- Kad se setim njega nekako kao da je imao neki ljudski, čovečanski, humani kompas. Uvek je bio taj neko, da ako si u njegovom društvu ne možeš da praviš loše stvari - navodi Matijin drug.

- Iz svih tih priča koje nam stariji pričaju i iz njegovih dela koja su i dalje dosta vidljiva u organizaciji, mogu da kažem da ne samo meni, već i drugim mladim volonterima veliki uzor i da se ugledamo na njega - rekla je Olga Kising, član rukovodstva omladine Crvenog krsta

Matija je iznenada oboleo od veoma retke bolesti i svi kojima je pomagao bili su uz njega, ali leka nije bilo. Bio je državni, gradski i dva puta evropski prvak u pružanju prve pomoći.

- On je uglavnom čak i generacijama iznad ustvari starijima bio ta neka vodilja, neko ko je okupljao to, neki žiroskop oko čega se sve okupljao. I oni koji su ga poznavali dan, dva dana, nebitno svi kojima je pomagao, i njih je ta vest potresla i niko nije ostao ravnodušan na taj gubitak - rekao je volonter.

U rodnom Mladenovcu Matija je dobio mural. Drugari kažu da je, dok su crtali, sve vreme pored njih stajao beli golub. Otišao je kada je mural bio gotov.

Omladinska terenska jedinica Crvenog krsta Palilule nosi njegovo ime. On je, kažu njegovi drugari, urbani superheroj i neko ko je radio sve na najbolji mogući način, navodi se u emisiji "Beogradska hronika".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA