≫ 

Ovo skoro niko ne zna: Rođeni deda Olivije Njutn Džon je jedan od najvećih naučnika u istoriji!

Born je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1954. godine

  • 3
Olivija Njutn Džon Printskrin: Youtube/Kabo

Glumica Olivija Njutn Džon jutros je preminula u 73. godini.

Slavu je stekla u legendarnom mjuziklu Briljantin, a ono što je manje poznato je da je njen deda po majci bio Maks Born, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku i Ajnštajnov prijatelj.

Born (1882-1970) je bio nemački fizičar i matematičar koji je bio ključan u razvoju kvantne mehanike. Takođe je dao doprinos fizici čvrstog stanja i optici i nadgledao rad niza istaknutih fizičara 1920-ih i 1930-ih.

Born je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1954. godine za svoja "fundamentalna istraživanja u kvantnoj mehanici, posebno u statističkoj interpretaciji talasne funkcije".

Podsetimo, glumica je jutros preminula mirno na svom ranču u južnoj Kaliforniji, okružena porodicom i prijateljima, piše Daily Mail.

Njen suprug Džon Isterling objavio je vest o njenoj smrti na svojoj Fejsbuk stranici.

Porodica je tražila da se donacije doniraju njenoj organizaciji za borbu protiv raka, Fondu Olivije Njutn-Džon, umesto cveća.

Video: Džon Travolta pre 4 meseca ostao bez supruge: Zahvalio se fanovima koji mu pružaju podršku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mo

    8. avgust 2022 | 23:53

    Steta..bila je i odlicna pevacica

  • U cvetu mladosti

    8. avgust 2022 | 23:08

    Da joj nešto nije bio i Isak Njutn?

  • Miha

    9. avgust 2022 | 03:15

    Jao šteta ja sam njen veliki obozavaoc ja nju obozavam pratim njen rad od 50 tih godina prošlog veka i jako je dala veliku notu u filmu briljantni sa Kventin Tarantino koji sa sigurnošću možemo da nazovemo remek delom današnjice taj ples i ta ulog samo jednom može da se odigra. Počivaj u miru ljepotice i ima mnogo nas koji još imamo postere po vratima iz istoimenog filma. Nikada te nećemo zaboraviti. Saučešće porodici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA