≫ 

"Marić je više od glumca...": Režiser o seriji "Pad", koja je nastala po motivima knjige Žarka Lauševića

"Samo smo koristili neke motive iz knjige i neke delove tog štiva da napravimo svoju priču i svog junaka", rekao je Bojan Vuletić

  • 0
TV serija Pad Foto: FIREFLY PRODUCTIONS PROMO

Televizijska serija "Pad" nastala po motivima knjige Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad" biće predstavljena u okviru programa Sarajevo film festivala koji počinje večeras, a reditelj tog televizijskog formata Bojan Vuletić za Tanjug kaže da je serija samo inspirisana Lauševićevim štivom, a da zapravo govori o vremenu koje je iznedrilo mnoge tragedije.

Raspad bivše Jugoslavije i rat, sankcije i siromaštvo, hiperinflacija i svakodnevno nasilje u celom društvu, obeležili su devedesete godine prošlog veka, a ujedno daju i vremenski okvir radnje serije, koja nedvosmisleno ukazuje na moralni, duhovni i konačno fizički pad cele jedne zemlje.

Vuletić napominje da su autori serije inspirisani knjigom i da serije nije napravljena onako kako je zapisano u Lauševićevoj autobiografiji "Godina prođe dan nikad".

"Samo smo koristili neke motive iz knjige i neke delove tog štiva da napravimo svoju priču i svog junaka. Naš glavni lik u seriji je neki drugi glumac, Ivan Maslać, koji ima sličnosti sa elementima biografije glumca Žarka Lauševića. Ipak, u osnovi, naša serija govori o vremenu koje je iznedrilo mnoge tragedije, a između ostalog i ovaj slučaj kojim se mi bavimo" kaže Vuletić.

Bojan Vuletić Bojan Vuletić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Kako kaže najzahtevnije za njegovu ekipu u toku nastajanja serije bilo je kako pokazati da se jedan umetnik čii je posao da oplemenjuje ljude, zadesi na potpuno drugoj strani i bude povezan sa tragičnim događajem.

"Za sve koji su radili na nastajanju serije, bio je veliki izazov i kako da prikažemo borbu tog lika sa samim sobom i svojom savešću" kazao je Vuletić.

Milan Marić igra glavnu ulogu u seriji "Pad".

Vuletić napominje da je Marić sve ono što je Žarko Laušević bio u vreme koje problematizuje serija.

"Marić je bez sumnje jedan od najuticajnijih, napoznatijih i sigurno najkvalitetnijih glumaca svoje generacije. On je nesumnjivo velika zvezda, ne samo u Srbiji i regionu, pa i svetu. Nakon naše saradnje u nastajanju televizijske serije "Porodica" bilo je potpuno logično da radimo ponovo. Marić je više od glumca...On ne sprovodi samo naše zamisli, već daje rešenja sa puno ideja i kreativnosti" kaže Vuletić i dodaje da u televizijskom formatu koja ima 8 epizoda, pored Marića koji tumači lik Ivana Maslaća, u seriji ima mnogo drugih likova koji ne postoje u knjizi Žarka Lauševića.

Reditelj ističe da su upravo ti likovi plod njegove mašte kako bi što autentičnije dočarali turobno vreme koje smo živeli na početku devedestih godina prošlog veka.

"Bilo je takođe zahtevno smisliti tu plejadu likova koji treba da prikažu, moralni, duhovni, etički pad...Na kraju krajeva i fizički pad, što je i ideja čitave serije. Vrsni glumci poput Slavka Sobina, Izudina Bajrovića, Kemala Rizanovića, Borisa Isakovića, Milice Janevski pomogli su da se kroz prizmu junaka koji je pre svega umetnik osvetli jedno strašno vreme" kazao je Vuletić.

TV serija Pad Foto: FIREFLY PRODUCTIONS PROMO

Serija "Pad" će biti premijerno predstavljena 15. avgusta u programu Sarajevo film festivala.

Vuletić kaže da je to pobeda za celu ekipu koja je sarađivala u nastajanju serije.

"Prikazaćemo pre svega mladim ljudima zanimljivu televizijsku seriju na filmskom festivalu A kategorije. Nismo napravili dokumentarnu rekonstrukciju događaja opisanih u Lauševićevoj knjizi, već fikciju o vremenu koje izazvalo mnoge tragedije" kazao je Vuletić.

Pogledajte trejler:

Video: Na crvenom tepihu i glumac Milan Marić: Svečano otvoren 28. Sarajevo Film Festival

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA