Bio je bokser, ima hit s Bouvijem, glumio je u filmu srpske rediteljke: Zanimljivosti iz karijere Mikija Rurka

Poznati glumac je napunio 70 godina

  • 1
MICKEY ROURKE Foto: UPPA / Entertainment Pictures / Profimedia

Jedan do najpoznatijih holivudskih glumaca, Miki Rurk, napunio je danas, 16. septembra, 70 godina. Tokom svoje karijere ostavio "pečat", a glumio je u raznoraznim žanrovima, od komedije, pa do trilera i drugih.

Međutim, na početku nije izgledalo da će biti glumac, jer ga je interesovao sport. Kao dečak je prošao kurs samoodbrane u Majamiju, što je ga je navelo da se zainteresuje za boks.

Sa 12 godina, Rurk je pobedio u svom prvom bokserskom meču, a takmičio se pod imenom Fil Rurk (Filip je pravo ime Mikija Rurka, prim.aut). U mlađim danima trenirao je i sa bivšim svetskim šampionom u velter kategoriji Luisom Rodrígezom. Kako je jednom naveo Rurk, dobio potres mozga od sparing meča sa Rodrígezom.

Na događaju  Zlatne rukavice Floride 1971, godine, Miki je doživeo još jedan potres mozga u bokserskom meču. Nakon što su mu lekari rekli da uzme godinu dana odmora, Rurk se privremeno povukao iz ringa. Od 1964. do 1973. godine, Rurk je u bokserskoj karijeri imao skor od 27 pobeda (uključujući 12 uzastopnih nokauta) i 3 poraza.

Posle boksa, okrenuo se glumi. Pozajmio je 400 dolara od svoje sestre, preselio se u Njujork, bavio se raznim čudnim poslovima dok je studirao glumu pod tutorstvom Voltera Lota i Sandre Siket (koja ga je na kraju motivisala da pronađe njegovo oca, od koga je Rurk bio rastavljen više od 20 godina).

Mikijeva karijera je tokom sedamdsetih i osamdesetih išla uzlaznom putanjom. Igrao je u brojnim hit ostvarenjima, kao što su "Diner", "Rumble Fish", "The Pope of Greenwich Village", "9½ Weeks"....

Zanimljivo je da je tokom tog perioda uplovio i u muzičke vode, a sa Dejvidom Bouvijem snimio je hit "Shining Star (Makin' My Love)".

Ipak, boks je bio njegova velika ljubav, tako da mu se vratio početkom devedesetih. Miki Rurk je postao profesionalni bokser, jer, kako se priča, nije tada bio dovoljno cenjen kao glumac.  I dobro mu je krenulo.

U osam bokserskih mečeva, šest je dobio, a dva su bila nerešena. Ono što je poznato jeste da je zadobio brojne povrede, od slomljenog nosa, prstiju i rebra... Takođe, imao kratak gubitak pamćenja. Zbog svih tih povreda morao je na operaciju lica.

Što se tiče bokserske karijere, imao je još jedan meč pre nekoliko godina u Moskvi.

Rurk se vratio glumi, igrao je i filmovima, spotovima (jedan od njih je ekranizacije pesme "Hero" Enrikea Iglesijasa).

Veliko priznanje Miki je dobio za film "The Wrestler" Darena Aronofskog, gde je glumio rvača Rendija Rema Robinsona. Za ovu ulogu je 2009. godine dobio nagradu Zlatni globus.

Kao što je poznato, Miki je glumio i u filmu "Božiji čovek" srpske rediteljke Jelene Popović, posvećen Svetom Nektariju Eginskom.

- Ja sam prilično instiktivna osoba, mogu da čitam ljude jako dobro i kada sam čuo za ovaj projekat i pomislio sam: pa, radio sam religijske filmove i ranije sa Lilijanom Kavani, koja je odlična rediteljka. Nažalost, taj film je prikazan samo u Italiji, ali to nije važno. Imao sam afinitete prema pričama o svecima. Ono što sam čuo o Jeleni bilo je jako dobro, ali ne prosuđujem na osnovu toga. Kada sam je upoznao i pogledao u oči i ona nije govorila mnogo, kao ni ja, ali smo se odmah razumeli. Ja sam znao šta ona želi i ona je znala šta ja želim. I dala mi je to. - rekao je u intervjuu Miki Rurk.

Na pitanje šta ga je motivisalo da glumi u tom filmu, rekao je sledeće:

- Kada sam čuo da je Jelena u pitanju i činjenica da mi se uloga činila kao izazov - rekao je glumac.

Na pitanje da li je njegova vera bila deo priče, Miki je rekao:

- Jeste, moja veza sa Svetim apostolom Judom. Ja, znate, verujem u čuda i verujem da postoje određeni odabrani ljudi koji imaju posebnu vezu sa Bogom. Znao sam u dva navrata, kada sam bio u baš lošem stanju, suicidalnom stanju, otišao u Svetilište Gospe Lurdske i čekao sam u redu četiri sata kao i svi ostali, i otišao sam dva puta, i video sam i invalidska kolica i štake i sve te stvari koje vise sa te žice stotinama godina i znam svaki put kada sam tamo otišao, moje molitve su bile uslišene. Trebalo je par nedelja ali su bile uslišene. Tako da, za mene je vredelo i stvarno je ludo kada odete tamo, hiljade ljudi, koji tamo dolaze zbog sopstvenih razloga, dolaze da traže pomoć ili čudo - naveo je svojevremeno glumac.

Miki je tada otkrio šta ga povezuje sa Arhangelom Mihailom.

- Arhangel Mihailo. Rekao bih da je to što je on ratnik svetac. Tek što sam naučio bio molitvu koja se moli da se drđi podalje od đavoljeg mirisa i moli se Bog tako što se obećava verovanje u Svetog Arhangela Mihaila. Da se Bog blagoslovi. da prevaziđem kakvi god demoni i da su u meni ili oko mene. On je svetac kojem se molim svaku noć - rekao je glumac i naveo da mu sve ovo pomaže.

- Pomaže mi, da. Otprilike nekih pet molitivi izgovaram svako veče i uvek me pogodi nešto novo, da moram da naučim i tu novu. Takođe, molitva pomoću brojanica "Rosaru" mi mnogo pomaže i sigurno je izgovaram u proseku tri puta dnevno, ali možda sam zbog toga i dalje ovde. Daću vam jedan primer. Moj sveštenik, otac Piter, zvao se Piter Kolapietro, rekao mi je jednom: "Ne možeš doći u crkvu ili ne možeš da pričaš s Bogom samo kada je zgrada u plamenu. Moraš imati vezu sa Bogom pre nego što je zgrada u plamenu." Tako da, to sumira sve - rekao je glumac.

Miki Rurk i dalje se bavi glumom, a nekoliko filmova u kojem glumi nas očekuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA