≫ 

Sa kojim filmovima iz regiona se srpski film "Mrak" bori za Oskara? Amerikanci već imaju favorite

Oskar će biti dodeljen 12. marta 2023. godine

  • 0
Oskar za najbolji strani film Printskrin/YT/Festival autorskog filma/Nemzeti Filmintézet/Gustav film/FollowArt Distribution

Film "Mrak" Dušana Milića biće srpski predstavnik na predstojećoj 95. dodeli Oskara. Da li će istinita priča o životu Srba nakon Martovskog pogroma zapasti za oko Akademije, ostaje da vidimo. U međuvremenu, skoro sve države regiona objavile su svoje predstavnike, a američki mediji već predviđaju koja ostvarenja imaju najveće šanse.

Nakon što je "Quo vadis, Aida?" Jasmile Žbanić nominovana 2020, a "Ničija zemlja" Danisa Tanovića odnela pobedu 2001, Bosna i Hercegovina nada se sličnom uspehu sa dramom "Balada" Aide Begić. Priča prati Meri (30), neambicioznu domaćicu i majku devojčice Mile (8), koja se posle deset godina bračnog života vraća kod svojih. Ubrzo shvata da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata.

U MTS dvorani prikazan je premijerno trejler za filma Marija Pikić igra glavnu ulogu u "Baladi" / Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ovo je prvi film Aide Begić koji nema veze sa ratom ili posledicama rata, te priča o ljubavi, slobodi i umetnosti.

Crna Gora poslala je debitantski film reditelja i scenariste Dušana Kasalice, "Elegija lovora".

Otmen univerzitetski profesor Filip (Frano Lasić) odlazi na odmor sa svojom suprugom. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom i monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgled idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali naoružan samopouzdanjem, on svaku novu životnu situaciju prihvata sa neobičnom lakoćom. Filip beži od problema u malo selo i duboku šumu, gde će sresti majku i zaljubiti se u devojku koja je nekada bila zmija.

Iz Slovenije je poslat film Matevža Luzara "Orkestar", crno-belo ostvarenje koje prati trubački orkestar koji odlazi na nastup u mali grad u Austriji, što im dozvoljava da pobegnu od svojih svakodnevnih života i suoče se sa istinom o svom domu. Slovenija od 1993. godine šalje filmove Akademiji, ali još uvek se nije našla u najužem izboru.

Bugarska je odabrala film "Majka", istinitu priču o ženi koja ulazi u menopauzu sa 32 godine, dok pokušava da zatrudni, te stoga organizuje pozorišni program za siročad u Bugarskoj i Keniji. Rumunija se odlučila za višestruko nagrađeni film "Neuprljana", o ženi koja koristi svoj nevini izgled kada se prijavi u kliniku za odvikavanje od heroina, a Mađarska "Blokadu", istorijsku dramu o prvom demokratski izabranom premijeru.

Predstavnika je poslalo i tzv. Kosovo, a reč je o drami "U potrazi za Venerom" i priči o povučenoj tinejdžerki koju prijatelj ubeđuje da preispita patrijahalni sistem u kome živi i istraži svoju seksualnost.

Hrvatska i Severna Makedonija još uvek nisu objavile svoje predstavnike.

Ipak, kako piše Variety, zasada se najveće šanse daju Argentini, Danskoj, Francuskoj i Meksiku, koja takođe tek treba da odaberu predstavnike - ali koje su tipični favoriti Akademije.

Pretpostavlja se da će "Argentina, 1985" Santjaga Mintrea biti na listi, posebno jer je film snimljen uz podršku Amazona. Očekuje se da će Danska izabrati živahni krimi-triler Alija Abasija „Sveti pauk“, iako se u filmu ne govori na maternjem jeziku (mada pitanje je da li je to u skladu sa pravilima Akademije).

Iako je „Bardo“ imao težak početak u Veneciji, Meksiko bi bilo glupo da ne krene sa velikim imenom poput Alehandra Gonzalesa Injaritua, koji je nominovan sa svojim majstorskim „Amores perros“ (2000) i "Biutiful" (2010). Prvi i jedini put kada je Meksiko odneo nagradu bila je „Roma“ Alfonsa Кuarona (2018).

Francuska bira između mnogo dobrih ostvarenja, uključujući dobitnika Venecijanskog Srebrnog lava „Saint Omer“ od Alice Diop. Takođe bi mogli da idu sa „One Fine Morning” Mije Hansen-Love ili „Obe strane sečiva” Кler Denis. Čini se malo verovatno da će ova zemlja odbrati „Atinu“ Romaina Gavrasa, s obzirom na distribuciju Netfliksu, ili Dardeneov „Tori and Lokita“.

Neki favoriti već su ispali iz trke nakon što ih njihove zemlje nisu izabrale. Indiju će tako predstavljati "Last Film Show" Pana Nalina, umesto blokbastera "RRR", a iznenađenje je bila i Rumunuja. "Godland" je bio hit na TIFF i Teljurajdu, ali je sa Islanda poslat "Beautiful Beings" Gudmundura Arnara Gudmundsona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA