≫ 

Fanovi "Gospodara prstenova" odmah su primetili ove spone sa "Prstenovima moći": Šta veže filmove i seriju

Serija ubrzava radnju i polako osvaja srca gledalaca

  • 1
Gospodar prstenova, Prstenovi moći Foto: Amazon / Everett / Profimedia, Printskrin: Youtube/Prime Video

Jedna od najboljih pogodnosti kakvu prikvela poput "Prstenova moći" donosi jeste da vidimo svet iz trilogija "Gospodar prstenova" i "Hobit" u veoma drugačijem obliku. I iako su nas "Rings of Power" odveli tamo gde nikada nismo bili, fanovi posebno uživaju u vezama koje neprestano pronalaze sa ostvarenjima Pitera Džeksona.

Serija, koja je posle prve dve epizode dobila niz negativnih komentara, osvaja polako srca gledalaca - tako što konačno ubrzava radnju. Ali i time što se sve više pozicionira kao pravi prikvel "Hobita" i "Gospodara".

Serija Printskrin: Youtube/Prime Video

Imajući to na umu, evo kratkog pregleda svega prikazanog u "Prstenovima moći" što nas podseća na prethodne adaptacije Srednje zemlje do sada.

Galadriel

Galadriel je prva velika spona, s obzirom da je jedna od heroina i u "Gospodaru prstenova" (igra je Kejt Blančet).

Galadriel od prvih scena ima jasan cilj, a njena potraga za osvetom na kraju će od nje stvoriti jedan od Tolkinovih nasloženijih likova, čiji su karakter i put samo nagovešteni u "Družini prstena".

Gospodar prstenova, The Lord of the Rings: The Rings of Power Foto: LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Elrond

Elrond je jedna od retkih karika koja spaja sve ekranizacije Tolkinovih dela, jer se pojavio u svim filmovima Pitera Džeksona (osim "Šmaugovih pustošenja") gde ga igra Hugo Viving.  Imamo priliku da ga vidimo pre svih izazova koja će se pred budućeg vođu Rivendela postaviti.

Suaron

Dok na početku "Družine prstenova" dobijamo priču o njegovom padu, "Prstenovi moći" tek treba da prikažu njegov uspon. A jedna od zanimljivosti je što niko ne zna ko je Sauron. Mada sumnje postoje. 

The Lord of the Rings The Fellowship of the Ring Foto: Profimedia/Supplied by LMK/IPA

Khazad-Dum

Jedna od najlepših lokacija u "Prstenovima moći" je ujedno jedna od najstrašnijih u filmovima "Gospodar prstenova": Moria. Tužno je znati da će se Khazad-dum, veličanstveni grad patuljaka, pretvoriti u pustoš i ruševine koje vidimo u "Družini".

Balrog

Iz filmova znamo da su patuljci "kopali previše pohlepno i duboko" i probudili uspavanog Balroga, zaostalog vojnika iz rata protiv Morgota. Balrog se još nije pojavio (možda i neće), ali fanovi teoretišu kako su zemljotresi, koji su u prošlog epizodi skoro zakopali Durana, zapravo njegovi pokreti.

Plovidba ka Neumirućim zemljama

Jedna od poslednjih slika koje vidimo u trilogiji "Gospodar prstenova" je jedna od prvih u "Prstenovima moći": vilenjaci otplovljavaju u Neumiruće zemlje na Zapadu. Vilenska besmrtnost je čudna - vilenjački raj je stvarno mesto na mapi, zapadno od Srednje zemlje. I u "Prstenovima moći", i u" Gospodaru prstenova", vilenjaci koji žele da se povuku iz zemlje smrtnika mogu otploviti u raj.

The Lord of the Rings Gospodar prstenova Foto: Profimedia/LMKMEDIA/ipa-agenc / IPA

Međutim, ta plovidba neće biti ista dok dođemo do vremena Froda i Aragona, a kako se menja, ostaje da se vidi.

Orci

Osetljivi na svetlo, odlučni da služe zlu, zverska, agresivna i odbojna bića nisu se mnogo menjala u odnosu na to kako su predstavljeni u filmovima.

Isildur

Isildura znamo još iz prvih scena "Družine prstena". On je otsekao prsten sa Sauronove šake, a onda odbio da ga uništi. Ali, u "Prstenovima moći" on je samo mladi Numenorac koji oseća da je predodređen za veće stvari nego za život u Morskoj straži. Ali ko mu šapuće?

Mitril

Frodov je život najmanje jednom spasila košulja od mitrila koju je nasledio od Bilba.

- Lagan kao pero, a tvrd kao zmajeva krljušt - kaže mu Bilbo.

U poslednjoj, četvrtoj epizodi "Prstenova moći" vidimo Durina koji je tek pronašao mitril u tajnim rudnicima Morije.

Anduril

Gledaoci oštrog oka sigurno su primetili čuveni mač iza Galadriel, u trenutku kada na vrhu kule ona razgovara sa kraljicom-regentom Miriel.

gospodar prstenova druzina prstena Printskrin: Amazon Prime

Palantir

U istoj sceni vidimo i palantir, vid-kamen, koji je koristio Saruman da uspostavi kontakt sa Sauronom, ali i sa kojim je Pipin bio u kontaktu u "Povratku kralja".

gospodar prstenova prstenovi moći Printskrin: Amazon Prime

Jesmo li nešto zaboravili? Ako spisak nije potpun, javite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    22. septembar 2022 | 12:45

    Pa samog Durina koji će se spominjati više u Hobitima...😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA