Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović deo ovogodišnjeg Kids festa: U prvom planu ideja zaštita životne sredine

Fesitval će trajati od 16. do 23. oktobra i očekuje nas raznovrstan program u vidu filmova i radionica

  • 0
Najavljen 18. Kids fest, Uroš Petrović, Ljubivoje Ršumović Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

I ove godine publika će moći da prisustvuje Kids festu, koji se održava 18. put od 16. do 23. oktobra u MTS dvorani. Kako su najavili organizatori na konferenciji za medije u MTS dvorani, očekuje nas raznovrstan filmski program, od sinhronizovanih do animacija, pa preko porodičnih igranih filmova, dokumentaraca.

Ovogodišnji Kids fest održava pod parolom "Svet u dečjim rukama", pri čemu je ideja zaštita zajedničke životne sredine, ukazivanje na značaj ekologije. Ambasador dečjeg festivala je ove godine književnik i nagrađivani autor Uroš Petrović.

- Taj period detinjstva, taj čarobni komad života, je važan... Nekad jedna rečenica u knjizi i filmu može da promeni život. Sećam se kada sam bio dete, kada je do mene doprla knjiga "Ma šta mi reče", koju su radili Ljuba Ršumović i Duško Petričić... Mnogi filmovi su mi promenili život, mnogi su me napravili čovekom kakav sam danas. Tako da, uopšte nije svejedno šta radimo sa decom. Ovaj festival je jedan od načina, možda nekome i promeni život. Imao sam prilike da pogledam neke od filmova, raznolik je program i veoma mi se dopada. Uvek biram filmove koji neće ući u bioskopsku distribuciju. Ne postoji ništa više što možete da uradite za svoje dete nego da ga odvetete na dobru pozorišnu predstavu, film, ili da ga inspirišete da pročita dobru knjigu. Drago mi je što sam deo ove manifestacije - rekao je Uroš Petrović.

Najavljen 18. Kids fest, Uroš Petrović Uroš Petrović Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Pored filmova, na Kids festu će biti i razne radionice i sadržaji, a deo ove manifestacije biće legendarni pesnik Ljubivoje Ršumović.

- Nažalost, u vreme kada se ličnost čoveka formira, kako kaže doktor Vladeta Jerotić, do treće godine, mladi ljudi su u rukama roditelja. I sad, jednu vrstu ljubavi poklanjaju deci, ali u jednom delu, kada se radi dugoročnije.... Dečju pažnju moramo mi, roditelji, na neki način, omogućiti i obezbediti. Volter je rekao: "Dozvoljena je svaka vrsta književnosti osim dosadne." To može da se primeni na svaki vid umetnosti, ne samo na književnost. Roditelji bi trebalo da samo jedan deo pažnje da omoguće svojoj deci. Roditelji treba da omoguće deci da se bave onim što vole, što žele. Marija Montesori je rekla: "Treba samo da rodimo bebu, a beba će sama od sebe stvoriti čoveka." Što je izgleda malo rogobatno i nemoguće, ali suštinski to je to. Slobodu moraju roditelji da izbore za svoje mladunce - rekao je Ljubivoje Ršumović.

Najavljen 18. Kids fest, Ljubivoje Ršumović Ljubivoje Ršumović Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Koji će filmovi biti na 18. Kids festu, objasnila je kordinatorka festivala Svetlana Pantović.

- Što se tiče programa, i filmski program i program radionica u skladu je sa temom ovogodišnjeg festivala. Kao što svi znate, slogan je "Svet u dečjim rukama" i tema festivala je u stvari priroda, briga o okolinu, briga o živom svetu. Cilj festivala ove godine je da nastoji da podigne svest kod dece o brizi o okolini i živom svetu i samim tim u filmskom programu imamo i naslove koji to ističu. Među njima bih istakla tri dokumentarna filma, koja su jako važna - filmovi "Hrast", "Ris" i "Životinja". "Ris" je interesantan, budući da se radi o uvođenju jedne životninjske vrste koja je istrebljena i koja se vraća u svoje prirodno stanište ... Neke od filmova koje bi istakla su zabavni, porodični i komični, kao što je domaće ostvarenje "Vučje bobice", ili recimo "Eva i Adam", "Mala banda", francuski film... Imamo, kao što je Uroš rekao, raznovrsne naslove koji dolaze iz različitih zemalja sveta. Kids fest čine i mnoge radionice. Partneri su nam Nacionalni park Đerdap, Prirodnjački centar Svilajnac, kao i Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, i na to smo jako ponosni, to su sve stručni ljudi... Od radionica koja bih istakla, to su "Đerdapska pustolovina", gde ćemo učiti o zaštićenim vrstama koje postoje na području naše zemlje, zatim "List i drvo", gde će se deca na neki praktičan način upoznavati sa florom ove zemlje ili, recimo, "Hotel za insekte", što meni zvuči jako interesantno, gde ćemo se upoznati sa raznim vrstama insekata... - rekla je Svetlana Pantović.

Najavljen 18. Kids fest Svetlana Pantović Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Kako je najavljeno, festival će otvori upravo film "Vučje bobice".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA