≫ 

Dokumentarni film "Čekajući Handkea" imaće i televizijsku premijeru: Poznato gde ga možete gledati

Celokupni autor dokumentarca o nobelovcu Handkeu je Goran Radovanović iza koga, između ostalih, stoje i filmovi „Enklava“ (2015), „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ (2017), o zabrani prikazivanja filmova crnotalasnog reditelja Dušana Makavejeva.

  • 1
Nobelovac Peter Handke sa čitaocima u knjižari Delfi SKC Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Dugometražno dokumentarno ostvarenje Gorana Radovanovića „Čekajući Handkea“ svoju premijeru je imalo na nedavno završenom 50. FEST-u, koji premijerno prikazujemo u utorak, 20. decembra na Prvom programu RTS u 20.50.

Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine, vinar Srđan Petrović iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Celokupni autor dokumentarca o nobelovcu Handkeu je Goran Radovanović iza koga, između ostalih, stoje i filmovi „Enklava“ (2015), „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ (2017), o zabrani prikazivanja filmova crnotalasnog reditelja Dušana Makavejeva.

Srđan Petrović – protagonista filma, o dobitniku Nobelove nagrade, Peteru Handkeku, sa kim se družio često na Kosovu, kada mu je bio domaćin je rekao: „Ploču sam napravio kao minimalnu zahvalnost za sve što je gospodin Handke učinio nama, jer sam shvatio da mu se nismo propisno zahvalili kako on to zaslužuje. Onda sam ispričao reditelju Goranu tu moju želju, a njemu se rodila ideja o snimanju filma„, opisao je razvojni put projekta jedan od junaka filma.

Čekajući Handkea Foto: MCF Megacom Film

U filmu, pored Srđana Petrovića, učestvuju i: Luka Petrović, Ljubomir Filijović, Velja Stojkovića, Gavrilu Kujundžić i Živana Pavlović.

Nastanak i ovog filma podržao je i Filmski centar Srbije.

Promocija knjige “Spasi mačku” Blejka Snajdera u izdanju Filmskog centra Srbije

Promocija knjige “Spasi mačku” scenariste Blejka Snajdera, u izdanju Filmskog centra Srbije, biće održana u Artget Galeriji Kulturnog centra Beograda, u sredu 21. decembra u 18 časova. O knjizi će govoriti Anja Ilić, direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske; Saša Radojević, filmski reditelj, scenarista, urednik na RTS; Boris Grgurević, scenarista i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije i filmski reditelj.

Knjiga Blejka Snajdera “Spasi mačku”, (čemu još jedna knjiga o scenariju, pita se autor u uvodu?) ide tragom Sida Filda. Bavi se važnošću žanrova i klasifikovanjem filmova, sastavnih elemenata filma, prilagođavanjem glavnog junaka opštoj zamisli filma… između ostalog. Kako je to u predgovoru sjajno primetila Šila Henahen Tejlor, autor Blejk Snajder maestralno operacionalizuje osnove pravljenja filma: zaplet, strukturu , kasting, marketing, ... i čini da njegova knjiga “bude svima dostupna, a i kako bi se ove njegove ideje sprovele u praksi”.

Blejk Snajder (3 oktobar 1957- 4. Avgust 2009) je započeo karijeru scenariste na Diznijevoj TV seriji Kids Incorporated, za koju je napisao 13 epizoda, a onda se potpuno okrenuo pisanju scenarija bez prethodnog naručioca. Blejk je velikim studijima prodao mnogo originalnih scenarija i pičeva, a jedan od tih scenarija prodao je Stivenu Spilbergu. To ga je uvrstilo među najuspešnije spec scenariste u Holivudu. Producirao je dva filma. Sarađivao je s Univerzalom, Diznijem , Foks Femili TV, itd.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Саша

    19. decembar 2022 | 18:01

    Наш драги добри пријатељ Хандке.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA