• 0
 ≫ 

Kupio VHS kasete "Rokija" za svoju bebu, a sada za njih može dobiti i preko 68.000 evra

, Telegraf
 ≫ 

Originalna ideja jednog oca pretvorila se u unosnu investiciju

  • 0
Rocky

Foto: Heritage Auctions / Ferrari / Profimedia

"Baba" Kruger rođen je na Božić 1982. godine u Indijanapolisu. Ubrzo nakon toga njegov otac, Džejms, kupio je mali poklon za svog novorođenog sina: godišnje izdanje časopisa Life „Godina u slikama“ kako bi njegov dečak jednog dana mogao da vidi sve događaje koji su se desili tokom godine njegovog rođenja. Ako ništa drugo, Džejms sada kaže:

- Mislio sam da će to biti lepa uspomena. Ispostavilo se da je grudvica koja je pokrenula lavinu.

Nije mu bilo dosta. Džejms je potom zamolio prijatelje da navedu neki predmet iz 1982. koji bi „izgledao arhaično ili jedinstveno u 2022. godini“. Nameravao je da sastavi vremensku kapsulu koju bi Baba mogao da otvori 40 godina kasnije.

U veliki prtljažnik parobroda Džejms je gomilao sve što mu je palo na pamet: kopije novina, časopisa, kataloga, almanaha, mapu puta, programa za Derbi u Кentakiju. Džejms, koji je radio za IBM, uključio je brošuru za svoj novi 3084 procesor kompleks, „njegov najmoćniji računar“, pored video kaseta Super Bola, vesti i 10 najboljih TV emisija 1982. Ubacio je sve i sve što je mogao da smisli – od Rubikove kocke do E.T. igračke (i scenarija za film!) i akcionu figuru Darta Vejdera, par na Jordache farmerki ("jer su dizajnerske farmerke bile prava stvar 1982."), pa i pismo koje je napisao kolega iz IBM-a o životu u 1982, piše Art Daily.

Uključio je i VHS kopiju trećeg filma ove godine sa najvećom zaradom: "Rocky III", koji je Džejms voleo jer je „bila tipična Amerikana, priča o uspehu autsajdera“. Mislio je da bi Baba možda želeo da vidi i prva dva filma o Rokiju, pa je i njih kupio na VHS-u. Seća se da je platio 60 dolara za svaki od tri filma o Rokiju, koje je ostavio zapečaćene u prtljažniku parobroda u iščekivanju Babinog 40. rođendana.

Zatim, baš prošle godine, Džejms je video prilog na televiziji o tome kako kolekcionari usmeravaju svoju pažnju i novčanike na zapečaćene VHS kasete, podstaknuti retkošću i nostalgijom. Otišao je do prtljažnika, pronašao trilogiju Silvestera Stalonea i pozvao direktora Heritage Auctions, kompanije VHS i kućne zabave, Džeja Кarlsona.

- Rekao sam Džejmsu da su to trenutno jedine poznate fabrički zapečaćene kopije prvih Roki izdanja - kaže Кarlson.

Sva tri su originalne kopije u kutiji, što ih čini „pravim svetim gralom VHS izdanja“, kaže Кarlson koji je Džejsmu objasnio da je cena kaseta prilično odmakla od 60 dolara po kaseti - mogao bi da dobije i više od 25.000 dolara za komad. Dakle 75.000 dolara (oko 68.000 evra) ukupno.

Džejmsa je vest oborila sa nogu i poslao je Karlsonu svoje kopije "Rokija", koje su odmah poslale centralni deo Heritage-ove VHS i Home Entertainment Signature aukcije 17. februara u Dalasu, Teksasu.

Sećate se kad smo filmove premotavali?

Ovaj događaj sadrži brojne cenjene, jedinstvene, visoko vrednovane retkosti – 235 umetničkih predmeta koje je nekada trebalo otvoriti, ubaciti u  videorekorder i gledati dok se traka ne istroši.
- Bio sam oduševljen što sam dobio taj poziv od Džejmsa, kada sam saznao da su ovi "Rokiji" tamo – nešto što sam možda smatrao nedostižnim pre nego što me je on pozvao - kaže Кarlson.

- Ove kasete skrivene pre četiri decenije u toj izuzetnoj vremenskoj kapsuli i bile su nešto za čim smo mi u dugogodišnjoj kolekcionarskoj zajednici jurili. I da su se jednog dana pojavile - to je neverovatno.

- Ali to je jedno od velikih zadovoljstava – i uzbuđenja – koje dolazi sa ovom novom poslom. Ono što je nekada bilo ostavljeno po strani, a možda čak i zaboravljeno, postalo je dragoceno za kolekcionara za koga su ove VHS kasete postale artefakti, delovi istorije koji nas prenose u onaj prvi momenat kada smo mogli da posedujemo film i gledamo ga koliko god želimo. Većina VHS kaseta koje ovde imamo je iz tog trenutka – pre blokbastera, pre nego što su kasete masovno proizvedene, a potom odbacivane kao jednokratne. Svi se sećaju i vole ove stvari i uzbudljivo je gledati kako im se vraćaju.

Nijedna aukcija kućnih video snimaka ne bi bila potpuna bez najtraženijih totema takozvane VHS generacije: "Ratova zvezda". Uspeli su da dođu do samo dva primerka. Tu je su i "The Goonies" iz 1986, retko originalno kanadsko VHS izdanje "Raiders of the Lost Ark" i jedina poznata Beta kopija "Supermena".

Na policama će se naći i prva izdanja "Terminatora" i "Кarate Кida", beta kopija "Кuma" iz 1979. na dve trake, ali i neki relativno novi predmeti poput VHS izdanja "Deadpool", sa potpisom Rajan Rejnoldsa iz 2016. godine - deceniju nakon što su kasete definitivno prestale da se proizvode.

A što se tiče Baba Krugera, on još ništa ne zna o ovim kasetama niti da će ih njegov otac staviti na aukciju. Ali sigruno mu neće smetati da sazna.

- Biće to lepo iznenađenje za mog sina - kaže Džejms.

- Ne želim da trčim pred rudu. Ali sve što zaradim od ovoga dobro će doći ušteđevinu za fakultet za moje unuke - zaključuje on.

Video: Možda je trebalo da budem umetnik: Da li ste znali da Silvester Stalone ume ovako dobro da slika?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok