≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Rođendan slavi Norisa: Čak je glumio sa Srbinom, jedan uslov je morao da ispuni kako bi snimio scenu sa Lijem

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čak Noris, koji je napunio 83 godine, ima bogatu biografiju

  • 0
Čak Noris Printskrin: Youtube/MovieClips

Čak Noris je danas, 10. marta, napunio 83 godine. Legenda je akcionog filma, a ono što je zanimljivo jeste da je glumio zajedno sa jednim Srbinom. Tačnije, Amerikancom srpskom porekla.

Njegovo ime je Mel Novak, odnosno Milan Mrđenović.

"Volim što sam Srbin, to svi znaju. Na snimanju filmova, na Fejsbuku i uopšte svim ljudima koje upoznam kažu da me zovu Milan... Ne bih voleo da sam rođen kao neko drugi, već kao Srbin - rekao je svojevremeno sa ponosom za RTS Mel Novak.

Mel, odnosno Milan, je glumio sa Čakom Norisom u filmu "Oko za oko", gde je glumio negativca Tonija Montoju.

Pogledajte kako je Mel Novak igrao sa Čakom Norisom, Brusom Lijem i ostalim svetskim zvezdama:

Ono što mnogi znaju jeste da je Čak Noris glumio zajedno sa još jednom legendom, Brusom Lijem. I to u filmu "The Way of the Dragon" iz 1972. godine. Posebno je ističe legendarna scena borbe njih dvojice u rimskom Koloseumu. Te kadrovi bili su ilegalni za snimanje.

A evo i priče.

Nakon što je odustao od svog prvobitnog plana snimanja filma "The Way of the Dragon"  u Sjedinjenim Državama, Brus Li je preselio projekat u Rim, posebno da bi mogao da snimi poslednju borbu u Koloseumu.

Prema knjizi "Bruce Lee: A Life" Metjua Polija, majstor borilačkih veština (Brus Li) je navodno želeo da se bori sa zapadnim negativcem unutar ove znamenitosti (Koloseumu, prim.aut) nakon što je bio inspirisan događajima iz istorijskog klasika, filma "Spartak" iz 1960. godine. Problem sa ovom idejom je, međutim, taj što je snimanje u Koloseumu nelegalno. Zato se scene veoma retko snimaju u amfiteatru, čak i kada je to veliki deo priče. Holivudski filmovi poput "Spartaka" ili "Gladijatora" morali su da rekreiraju rimsko obeležje (Koloseum, prim.aut) umesto da se snimalo na licu mesta. Ali dok su ograničenja snimanja stala na put drugima, to nije sprečilo Brusa da to uspe.

Li je razumeo probleme sa snimanjem u Koloseumu i preduzeo je korake da ih zaobiđe. Poli je u svojoj knjizi napisao da je ekipa filma morala da podmiti rimske zvaničnike da bi snimila potrebne kadrove.

Nakon toga, dozvoljeno im je da u torbe ušunjaju kamere, sve dok su se pretvarali da su turisti. Zbog ovih strogih pravila, mogli su da ostanu samo nekoliko sati. Ovo je filmskim stvaraocima dalo dovoljno vremena da snime nekoliko snimaka, ali ne i celu sekvencu. Morali su da odu i snime ostatak sekvence nazad na setu u Golden Harvest-u i spoje snimak, piše Screen Rant.

Da bi se Čak "kvalifikovao" za borbu sa Lijem, producent filma je zahtevao od Norisa da se ugoji 9 kilograma da bi izgledao krupnije na snimku od Brusa. On je to prihvatio i scena je snimljena, prenosi Mental Floss.

"Zato ne izvodim udarce u skoku u filmu. Nisam mogao da dignem sa zemlje", rekao je Čak Noris za Empire 2007. godine.

Inače, Norisa je u svet glume uveo legendarni Stiv Mekvin. Čak je svojevremeno podučavao poznate ličnosti samoodbrani. Norisovi učenici bili su Prisila Prisli, Ozmondovi, kao i Stiv Mekvin.

Ovaj poslednji (Stiv Mekvin, prim.aut) je predložio Čaku da se bavi glumom. Noris je prihvatio ovaj savet i postao akcioni heroj.

Čak Noris je tokom života stvorio i svoju borilačku veštinu. Tačnije, sistem borilačkih veština i filozofiju koji je na kraju nazvao Chun Kuk Do. Pored borbenih tehnika, sistem podstiče učenike da se maksimalno razvijaju i traže dobro u drugim ljudima. Preimenovan je u sistem Čaka Norisa 2015.

Čak Noris je imao svoj crtani film "Chuck Norris: Karate Kommandos". U crtaću je predstavljen Noris i borilačkih tim koji se bore protiv zlikovaca kao što su Supernindža i Kandža. Iako je planirano 65 epizoda, samo nekoliko je emitovano.

"Uradili smo samo šest od njih, a onda je žena sa CBS-a rekla: "Epizode su previše nasilne", rekao je Noris za MTV News 2009. godine.

Kao što znate, Čak Noris je igrao glavnu ulogu u seriji "Teksaški rendžer", koji je postao i u stvarnom životu. Kako navode inostrani mediji, tadašnji guverner države Teksas Rik Peri je 2010. godine imenovao Čaka za počasnog člana Teksaških rendžera u znak priznanja za Norisov rad na podizanju svesti o elitnoj jedinici i za njegov rad na pomaganju siromašnoj omladini kroz programe borilačkih veština. Norisov brat, Aron Noris, koji je bio izvršni producent u emisiji, takođe je dobio to priznanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA