Vreme čitanja: oko 1 min.

Film "Prizvan i pozvan" osvojio EU Nagradu publike na Beldocsu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dodela EU nagrade održana je sinoć u Velikoj sali Doma omladine Beograda

  • 0
Premijera filma Gru tu je na Beldocs festivalu

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Domaće dugometražno dokumentarno ostvarenje "Prizvan i pozvan" rediteljskog tandema Luke Papića i Srđe Vuča osvojilo je Nagradu publike Evropske unije za najbolji evropski film na zatvaranju 16. izdanja međunarodnog festivala Beldocs.

Dodela EU nagrade održana je sinoć u Velikoj sali Doma omladine Beograda, gde su autori filma Papić i Vučo zahvalili publici na osvojenom priznanju i izrazili nadu da će njihovo ostvarenje pogledati što više ljudi.

Ispred Delegacija EU kratko se obratila Plamena Halačeva i uručila rediteljima nagradu koja podrazumeva plaketu i novčani iznos od 1.500 evra, te istakla da "ponosno podržavaju kvalitetnu srpsku kinematografiju i kreativne industrije sa ovih prostora, koja uspešno obrađuje goruća pitanja našeg vremena".

Međunarodni festival dokumentarnog filma, na kojem su se našla mnoga važna ostvarenja evropskih autora, sinoć je zatvoren premijerom filma "Gru tu je" o preminulom reperu Daliboru Andonovu Gruu (1973-2019), a pre projekcije obratili su se iz direkcije festivala.

Premijera filma Gru tu je na Beldocs festivalu

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Direktorka Beldocsa Mara Prohaska Marković je zahvalila svim rediteljima i producentima što su poverili selekciji festivala svoje projekte, kreativne dokumentarce, koji su "bili lekoviti i veoma dragoceni u ovom teškom trenutku".

Umetnički direktor festivala Marko Grba Sing, inače reditelj dokumentarnih filmova, istakao je da je "danas važno da budemo zajedno više nego ikad u jako tmurnom vremenima, ali je potrebno samo da izdržimo i naravno - pobedimo".

On je takođe naglasio da je na 16. ediciji festivala prikazan rekordan broj domaćih filmova, što je "važno ne samo za budućnost dokumentaraca ili srpske kinematografije, već i samog društva".

Festival dugometražnog dokumentarnog filma Beldocs otvoren je 10. maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda minutom ćutanja za stradale u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i okolini Mladenovca i Smedereva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA