Vreme čitanja: oko 1 min.

Džejms Kameron kaže da je naoružavanje veštačke inteligencije najveća opasnost za društvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pozivajući se na svoj film, "Terminator", sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi, scenarista je rekao: "Upozorio sam vas 1984. godine... a vi niste slušali.

  • 0
James Cameron, Džejms Kameron Foto: Tanjug/AP/Vianney Le Caer/Invision

Trostruki dobitnik Oskara Džejms Kameron bacio je sumnju u sposobnost veštačke inteligencije da napiše "dobru priču" ili filmski scenario.

Dok razmišlja o AI chat robotima, kao što je ChatGPT, koji pomažu ljudima da pišu mejlove, biografije, pa čak i dela fikcije, 68-godišnji reditelj, je rekao da „ne poznaje nikoga ko bi uopšte razmišljao o tome da veštačka inteligencija napiše scenario".

"Morate biti čovek da biste to napisali. Sačekajmo 20 godina, i ako veštačka inteligencija osvoji Oskara za najbolji scenario, mislim da moramo da ih shvatimo ozbiljno", rekao je reditelj

Nakon što je izjavio da nije zabrinut da će veštačka inteligencija preuzeti njegov posao, Kameron je izrazio zabrinutost da će to dovesti do nuklearnog holokausta.

"Mislim da je naoružanje veštačke inteligencije najveća opasnost. Mislim da ćemo ući u ekvivalent trke u nuklearnom naoružanju sa veštačkom inteligencijom, a ako je ne izgradimo, drugi momci će je sigurno izgraditi, a onda će to eskalirati", rekao je reditelj i dodao:

"Možete da zamislite veštačku inteligenciju u borbenom pozorištu, u kojoj se čitava stvar samo bori od strane kompjutera brzinom koju ljudi više ne mogu da se zalažu, a vi nemate sposobnost da deeskalirate", naveo je, prenosi Daily Mail.

Pozivajući se na svoj film, "Terminator", sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi, scenarista je rekao: "Upozorio sam vas 1984. godine... a vi niste slušali."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA