Vreme čitanja: oko 2 min.

Mateja Rackov: Fascinira me životna priča operskog pevača Željka Lučića

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rackova je "zaintrigiralo šta se nalazi u tom čoveku i kakva je njegova ideja koja ga je vodila do toga".

  • 0
Zeljko Lucic Printskrin: Profimedia/TASS

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio reditelj Mateja Rackov koji je govorio o svom radu na predstojećem dokumentarnom filmu "Povratna karta svetske klase" o operskom pevaču Željku Lučiću.

"Nisam aktivno pratio operu. Ta njegova inicijalna života priča, da je počeo kao otpravnik vozova, ali ga je neki unutrašnji glas vodio da usavrši solo pevanje i postane to što je danas, potpuno me fasciniralo", priznao je reditelj.

Rackova je "zaintrigiralo šta se nalazi u tom čoveku i kakva je njegova ideja koja ga je vodila do toga".

U procesu nastajanja filma, Rackovu je nainteresantnija Lučićeva pojava i ličnost, i lakoća sa kojom nosi slavu, pošto je "toliko neposredan i pristupačan, da je bilo kontraproduktivno posle u radu sa nekim drugim svetskim zvezdama".

"Ima mnogo toga da kaže o položaju operskih umetnika danas i samoj operi. To je bio ključ da prihvati projekat. Njegova priča sama za sebe je film. Međutim, meni je bilo interesantno da vidim kako umetnost koja toliko traje i dalje opstaje uz male promene. On zna operu iznutra i može najbolje da kaže šta se tu dešava", rekao je Rackov.

Prema njegovim rečima, ima još dosta da se snima, a segment sa Lučićem je ostavljen za kraj, pošto želi sakupiti sva dostupna mišljenja o pevaču, a tek onda videti kako on to komentariše.

Biografske i faktografske podatke će reći drugi, a Rackov planira da Lučić kaže za film najbitnije - njegova razmišljanja o životu, umetnosti, saradnji sa drugima i kako je stigao dokle je stigao.

"Ne znam kako će to da definiše, ali mislim da ću u sklopu svih izjava stići do glavnog što me interesuje: kako neko ko nije bio zaintersovan za operu, voleo je samo prevanje, bio je prevenstveno horski pevač, postane to što jeste u disciplini solo pevanje", naveo je Rackov.

Pošto smatra da je iluzorno da pravi film za uzak krug ljudi poštovaoca opere, Rackovu je bilo bitno da ga napravi i "za one koji ništa ne znaju o operi":

"Za njih će biti zanimljiva životna priča i razvojni put. Poznavaocima oprer bitno je da čuju neke finese i stvari iz profesije koje prepoznaju. Biće im zanimljivo da čuju od takve operske veličine", ocenio je Rackov.

Primetivši da kod nas niko do sada nije radio film o operskom pevaču, Rackov je dodao da će svetskoj publici biti interesantna lista sagovornika koju je počeo da stvara.

"Garantujem da će biti interesantno i šire od našeg prostora, zato što ljud hoće da čuju šta značajna imena svetske opere imaju da kažu o njemu i operi danas", zaključio je Rackov.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA