Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je bio pop iz filma "Ko to tamo peva"? O životu Petra Lupe se malo zna

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pamtimo ga i u ostvarenjima "Kako je propao rokenrol", "Specijalno vaspitanje", "Dečko koji obećava", "Tri karte za Holivud", seriji "Ljubav na seoski način"...

  • 0

Prošlo je 26 godina otkako je preminuo jedan od najpoznatijih epizodnih glumaca Petar Lupa, koga znamo po ulozi popa u filmu "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana.

Rodio se kao Petros Lupa 1921. godine u selu Klisuri u Grčkoj, a tokom svoje karijere ostvario je skoro 90 epizodnih rola.

Pamtimo ga i u ostvarenjima "Kako je propao rokenrol", "Specijalno vaspitanje", "Dečko koji obećava", "Tri karte za Holivud", seriji "Ljubav na seoski način"...

O njegovom životu ne zna se mnogo. Kako se navodi, otac mu je bio pop i preminuo je kada je Pera bio jako mali. Lupa je u Beograd došao sa šest godina sa majkom.

Kao mladić je imao preduzetničke sposobnosti, a posle nemačke okupacije radio je kao bombondžija.

Radio je u bioskopu "Union", bio je cepač karata, kasnije i upravnik i direktor.

Prvi film u kojem je glumio zvao se "Sreća malih miševa" iz 1957. reditelja Dragoljuba Ivkova. Petar je bio svojevremeno i asistent Kokana Rakonjca. Njih dvojica su kasnije postali i kumovi.

Kako se navodi, Lupa je režirao i kratke amaterske filmove. Jedan od njih bio je "Hleb od pepela“ iz 1958. godine. Isto tako, napisao je scenario za dugometražni igrani film "Oči ostaju iste", ali taj projekat nije nikad realizovan. Hteo je da bude u tom filmu glavni glumac, ali mu nije bilo suđeno.

Glumio je u brojnim komercijalnim filmovima tadašnje Jugoslavije, kao što su "Ljubav na seoski način", "Grlom u jagode", "Specijalno vaspitanje"... Možda i njegova najpoznatija uloga bila je u filmu "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, gde je glumio popa.

Takođe je igrao u ostvarenju "Kako je propao rokenrol", a poslednju rolu ostvario je u filmu "Tri karte za Holivud" iz 1993. godine.

Kako se navodi, Lupa je bio strastveni numizmatičar i svirao je harmoniku. Voleo je da putuje i bio je živahan čovek.

Portal Filmske radosti preneo je i priču kako je Petrov sin Blagoje Buca saopštio reditelju Živojinu Pavloviću da je Lupa preminuo. Režiser je konstatovao da mu je slava baš na dan Petrove sahrane, a po običajima na dan slave domaćin ne smije da napusti svoj dom. Ipak, Živojin je došao na sahranu, piše "Kurir".

(Telegraf.rs/izvor: Nezavisne/Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA