Vreme čitanja: oko 1 min.

Miki Maus od 1. januara 2024. postaje javno dobro

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Modernija verzija miša, iz savremenih crtanih filmova, i dalje će neko vreme pripadati kompaniji Dizni.

  • 0
Miki Maus Printskrin: YouTube/YouTube Movies

Miki Maus od 1. januara 2024. više neće pripadati kompaniji koja ga je stvorila, već postaje javno dobro. Očekuju se moguće nove verzije crtanih filmova sa ovim likom, adaptacije, ali i pravne bitke s Diznijem, piše Hina.

Autorska prava na "Parobrod Vili", kratku crno-belu animaciju iz 1928., kojom je publici prvi put predstavljen čuveni crtani junak koji će postati simbol američke pop kulture, prema američkom zakonu ističu nakon 95 godina, odnosno 1. januara. To znači da će lik slavnog miša i njegove mišice Mini iz tog crtaža moći da koristi ko god želi, pa čak i u komercijalne svrhe, piše AFP.

Modernija verzija miša, iz savremenih crtanih filmova, i dalje će neko vreme pripadati kompaniji Dizni.

Dizni se ranijih godina svojski trudio da se promeni zakon kako bi se autorska prava produžila. Ova kompanija je objavilada će "nastaviti štititi svoja prava na moderne verzije Mikija Mausa i druga dela koja su i dalje pod zaštitom autorskih prava".

"Na modernije verzije neće uticati istek autorskih prava za "Parobrod Vili", a Miki Maus će nastaviti igrati vodeću ulogu globalnog ambasadora kompanije Dizni u našim pričama, atrakcijama u tematskim parkovima i brendiranim proizvodima", poručila je kompanija, prenosi Index.hr.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA