≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neveni Daković uručena nagrada "Nebojša Popović"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Daković je istakla da zbog ovako velike časti, za razliku od svojih predavanja, ima manjak reči

  • 0
Neveni Daković uručena nagrada "Nebojša Popović" Foto: Tanjug/Marko Đoković

Dobitnica nagrade „Nebojša Popović“ za 2023. godinu profesor dr Nevena Daković, primila je ovo prestižno priznanje na svečanosti u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB).

Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na značajnog filmskog kritičara, novinara, TV autora i voditelja emisije "Drugi vek", urednika filmskog programa DKCB.

Redovna profesorka Teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Nevena Daković istakla je ove noći da usled ovako velike i značajne časti, za razliku od svojih predavanja, ima manjak reči.

Daković se prisetila prijatnih trenutaka kada je krajem februara i početkom marta 1999. godine, pred NATO bombardovanje, zajedno sa Nebojšom Popovićem vodila Hronike FEST-a na Radio televiziji Srbije, svakodnevno, i bilo je dosta inostranih gostiju, medju njima i čuveni američki glumac Harvi Kajtel. Ona je ocenila da je taj FEST bio krajnje nadrealan, i istog meseca, 24. marta 1999. je krenulo bombardovanje Srbije od strane NATO.

Ipak, Daković je rekla da su uoči tog nemilog događaja Popović i ona uživali u radu i lepo se družili. Čak su oboje u to doba imali sinove od po godinu dana, te se prisećala koliko su bili neispavani kao roditelji, ali su se trudili da se to nikako ne vidi na televiziji, "pokušavali smo da na smenu držimo otvorene oči".

"Privatno i profesionalno nagrada koja nosi ime "Nebojša Popović" naravno da mi jako puno znači. Ovo je nagrada mira i povezivanja, matira značajan trenutak i označava polje mladih ljudi koji su diplomirali ili kasnije i doktorirali posle osnovnih studija na FDU ili drugim fakultetima. Njima pripada budućnost. Moj lični uspeh jeste što sam izvela toliko doktoranata na studijama", istakla je Nevena Daković.

Ona je navela da Dvorana Kulturnog centra Beograda predstavlja retku sponu susreta srpske i francuske kulture, i to ne samo u pogledu filma, već u vidu civilizacijske i evropske kulture, te da je o tome pisala u svom tekstu povodom jubileja 60 godina DKCB, koji je za nju zaslužno dobio nagradu kao najbolji evropski bioskop.

Godišnju nagradu "Nebojša Popović" osnovali su: Kulturni centar Beograda, Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“ / Festival autorskog filma, Fond B92 / Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs“ i članovi porodice Nebojše Popovića.

To su učinili u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

Urednik filmskog programa DKCB Ivan Aranđelović je pročitao obrazloženje žirija u kome se kaže da je nagradjena profesorka na FDU dr Nevena Daković "srpsku filmsku kulturu zadužila neumornim višedecenijskim akademskim radom na poljima filmologije i teorije medija, kao i problemskim i tematskim predstavljanjem domaće kinematografije na đnogim međunarodnim konferencijama, simpozijumima i u publikacijama".

Dr Nevena Daković je redovna profesorka, filmska teoretičarka, kritičarka i publicistkinja. Na Katedri za teoriju i istoriju FDU predaje studije filma i ekranskih medija na svim nivoima studija; rukovodi doktorskim studijama Teorije dramskih umetnosti, medija i kulture i direktorka je Instituta za pozorište, film, radio i televiziju (FDU). Autorka je knjiga: „Slike bez sećanja: trauma, film, transmisija“, (2020), „Studije filma: Ogledi o filmskim tekstovima sećanja“ (2014), „Balkan kao filmski žanr: slika, tekst, nacija“ (2008), čuvene studije “Melodrama (ni)je žanr”, (1994) i urednica više od 20 knjiga i preko 150 naučnih radova i poglavlja u zemlji i inostranstvu (Velika Britanija, SAD, Francuska, Italija, Poljska, Turska, Austrija, Češka, Poljska, Kina). Predaje i na američkim i evropskim univerzitetima (Velika Britanija, Francuska, Italija, Turska, Hrvatska).

Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuju Filmski centar Srbije i Kulturni centar Beograda, kao i pravo i privilegija dobitnika nagrade na selekciju filmskog programa maratona prilikom dodele nagrade za narednu godinu.

Žiri za dodelu nagrade radio je u sastavu: teoretičar filma, filmski kritičar i urednik „Filmoskopije“ Nikola Radić, predsednik, rediteljka Svetlana Popović, prva dobitnica ove nagrade, i filmski producent, urednik filmskog programa DKCB Ivan Aranđelović.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Nebojša Popović“ su: Svetlana i Zoran Popović (2016), prof. Vladimir Vlada Petrić (2017), Milan Vlajčić (2018), Miroljub Stojanović (2019), Srđan Vučinić (2020), Pavle Levi (2021) i Radoslav Zelenović (2022).

Upravo je Zelenović uručio nagradu večeras Neveni Daković i poželeo joj dobrodošlicu u klub laureata i dodao "nadam se da ti se dopada ovo naše društvo".

Zelenović je odabrao ove godine filmski maraton koji čine pet ostvarenja sa Festivala evropskog filma Palić, koji postoji 30 godina i čiji je on direktor od osnivanja.

"Te filmove nisam odabrao kao najbolje jer imam vezu sa festivalom na Paliću, već me vezuje prijateljstvo i saradnja sa Nebojšom Popovićem upravo na Paliću. Inače je naš festival proglašen za najbolji u Evropi 2017. godine", podsetio je Radoslav Zelenović, nekada i upravnik Jugoslovenske kinoteke.

Za filmski maraton odabrao je sledeće novije naslove (2021-2022) u DKCB: "Nežno" (Mađarska) Ane Nemeš i Lasla Suja, "Rimini" (Austrija) Ulriha Seidla, "Blizu" Lukasa Donta (Belgija, Francuska, Holandija), "Najgora osoba na svetu" (Norveška, Francuska, Danska, Švedska) Joakima Trira i "Crveno nebo" (Nemačka) Kristijana Pecolda.

Nebojša Popović (1958–2015) je bio svestrani filmski novinar, teoretičar i kritičar. Kako ocenjuju stručnjaci, njegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširom TV publikom i sa intelektualnom elitom. Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji „Drugi vek“ na RTS-u postavili su visok standard filmskog novinarstva.

Kao urednik filmskog programa DKCB stvorio je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca, te je zapravo svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu i njegovo duboko intelektualno promišljanje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA