≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi srpski film koji će biti prikazan u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Velika stvar za Srbiju je činjenica da će heroizam, junaštvo, požrtvovanost i dobrota srpskog čoveka biti vidljivi u Kongresu SAD", rekao je ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić

  • 0

Film "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića će u noći između utorka i srede po vremenu u Srbiji, biti prikazan u sali Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na Kapitol Hilu, piše RTS.

"Velika stvar za Srbiju je činjenica da će heroizam, junaštvo, požrtvovanost i dobrota srpskog čoveka biti vidljivi u Kongresu SAD, gde organizujemo projekciju filma "Heroji Halijarda". Veoma retko se dešava da se neki film prikazuje u zgradi Kongresa na Kapitol Hilu. To je samo po sebi veliki izuzetak i veliko dostignuće i uspeh Srbije", rekao je ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić.

Ni Radoš Bajić nije krio zadovoljstvo što će film "Heroji Halijarda" biti prikazan u Kongresu a Sjedinjenih Američkih Država na Kapitol Hilu.

"Ukazana nam je velika čast. Verovatno je Halijard jedini srpski, verovatno i jugoslovenski film koji će biti prikazan na jednom takvom značajnom mestu u Americi. Veoma je važno što će samo prikazivanje našeg filma, koje će videti kongresmeni i senatori oba Doma američkog Kongresa, ugledni, kulturni, javni, radnici američkog društva, što će otvoriti jednu novu etapu, reko bih, u razumevanju nečega što je osnova budućnosti srpskog naroda, a to je, da tako kažem, pocrtavanje prijateljskih veza između američke nacije i malog, a ponosnog našeg srpskog naroda“, smatra Radoš Bajić.

Kao što je poznato, film "Heroji Halijarda" je baziran na istinitom događaju, kada su Srbi spasili preko 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

"Vrlo smo srećni da smo ovde u Vašingtonu, ne samo da pokažemo film, nego idemo u mogućnost da govorimo o misiji. Da govorimo na Kapitol Hilu o tome šta su Srbi učinili za Amerikance", rekao je Džon Kapeli iz Fondacije "Misija Halijard".

(Telegraf.rs/izvor: RTS/Aleksandar Žigić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA