Vreme čitanja: oko 4 min.

"Snimili smo je iz prve": Ivan Bosiljčić o filmu "Jorgovani" i čuvenoj sceni sa Slobodom Mićalović

Vreme čitanja: oko 4 min.

Glumac za film "Jorgovani" ima reči hvale

  • 9

Posle premijere na FEST-u, film "Jorgovani" beleži sjajnu gledanost u bioskopima, a pored Slobode Mićalović u ovom ostvarenju reditelja Siniše Cvetića i scenariste Davida Jakovljevića glumi i Ivan Bosiljčić. Popularni glumac je u razgovoru sa medijima pričao o ovoj filmskom projektu, za koji ima reči hvale.

"Ono što mi se najviše dopada, ovo će biti jedan uspešan komercijalni film. U pozitivnom smislu. Jedan gledan bioskopski film. Ovo je u suštini jedan ozbiljan autorski film i dao kao takav pripada programu FEST-a"", rekao je Ivan Bosiljčić i dodao:

"Ovo je bila idealna prilika da svako od nas da neki šašavi temperament i nešto što nigde drugde ne može da iskaže u filmu. Pre svega, mislim na to komično", rekao je Bosiljčić, koji u "Jorgovanima" igra glumca Igora.

Kaže da film otvara mnoge teme.

"U mnogim filmovima su otvorene teme prevare, ali malo gde se ta tema zatvorila otvorenim pokajanjem. Na koji način se dolazi do toga, publika će morati da pogleda film. Iako deluje da film počinje pitko, vrlo gorko se završava. Mi znamo da je najbolji način da se neke teme iskažu kroz humor i smeh, a zapravo malo kada razmislimo, vidimo da smo plasirali jednu gorku pilulu istine. Ovo je samo jedna od tema koja se plasira u filmu, a to je tema poverenja, partnerskog poverenja. Ali postoji kumovsko poverenje, poverenje glumca prema filmu, poverenje prema državi. Čitava paleta tema je otvorena", rekao je Ivan Bosiljčić i dodaje:

"Moram da priznam da me ono baš intrigira i malo mi imponuje predrasuda koja unapred vlada što se tiče ovog filma, a to je da će ovo biti ono što smo gledali 2009. godine, kada se ime Slobode Mićalović i ime Ivan Bosiljčić spoje. Čekam da vidim kakva će biti reakcija na taj blagi šok kome su skloni David Jakovljević i mladi reditelj Siniša Cvetić. To je generacija koja ume da šokira, generacija koja ima drugačiju perspektivu sveta i posla i života od nas. Film se nalazi u centru naših iskustava, ali ipak naginje više ka ovom vremenu. S druge strane, predrasuda je jako dobra polazna tačka. Publika dođe, misli da zna šta će da vidi, ali to je zapravo novi korak, jedan novi pokret, jedan novi ciklus. 2008. godine u pozorištu, Kokan Mladenović mi je dao ulogu Mirka Topalovića u predstavi "Maratonci trče počasni krug". Tada sam uglavnom igrao heroje i junake melodrame. To je bio veliki šok za publiku, ali novi pokret za mene, da me neko "polomi", da me izvuče iz herojske pozicije. Činimi se se da je ova šansa u ovom filmu upravo jedan takav potez", rekao je glumac.

Kaže da bi pre 15 godina prihvatio ovakvu ulogu.

"Sigurno bih prihvatio takvu ulogu zato što jedino glumac zna šta on u sebi sve nosi. Možda ne ume to da rasporedi, možda ne može da napravi listu prioriteta. On jedini zna. Glumci često kažu: "Ne, pogrešili ste, to je uloga za mene". I kada reditelj to posluša, istostavi se da to nije bio egoizam u pitanju, već poznavanje sebe. Sve ono što danas nosim, to je postojalo u nekom obimu i pre 15 godina. Ali dobro je što sada izlazi na videlo, zato što je sad zrelije, inteligentije, oštrije, spremije na neku dozu satire, crnog humora. Ovaj film je došao u pravom trenutku", rekao je Bosiljčić.

Uporedio je sebe i lik Igora iz "Jorgovana".

"Ima puno paralela. Privatna paralela je njegov ljubavni život, koji je potpuno drugačija od moje, ali na primer dobijanje nagrada, proslavljanje, davanje intervjua, sve sam to iskusio i znam vrlo dobro kako taj čovek može da se oseti. Ono što se njemu desilo, a meni nije, je da od toga potpuno pošašavi, da potpuno izgori. Do kraja filma, mi vidimo čoveka kao zvezda padalica. On je sagoreo, ali to ima neku svoju korist. Ja nisam imao takvu vrstu stradanja, ali sam gledao neke druge kako su postradali. Ali sve se to da preživeti", rekao je Bosiljčić.

Možda i najupečatljivija scena iz "Jorgovana" je kada Ivan Bosiljčić sa Slobodom Mićalović, koja igra glumicu Katarinu, peva pesmu "Kada zamirišu jorgovani".

"Mi smo tu scenu snimili iz prve i uopšte nismo vežbali. Mi smo mislili da će to da se naknadno snimi u studiju, tako da ono što vidite tamo je najautentičniji mogući momenat. Šta je fora? Kompozitor, reditelj, producenti kada su videli koliko je to autentično, shvatili su da ne sme da kvare novim prepevavanjem", zaključio je Bosiljčić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA