Vreme čitanja: oko 4 min.

Lordan Zafranović najavio "Djecu Kozare": "Ovo je film o zlu, pretpostavljam da će izazvati skandale"

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Uvek sam govorio šta će ti film, ako ne napravi skandal", rekao je proslavljeni reditelj

  • 5
Lordan Zafranović Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Proslavljeni reditelj Lordan Zafranović dobiće na 71. Martovskom festivalu nagradu za životno delo u utorak, 26. marta u Domu omladine Beograda. Nekoliko dana pre ceremonije, poznati režiser je dao intervju novinarskim ekipama, među kojima je bio i novinar portala Telegraf.rs.

Lordan Zafranović je govorio o značaju nagrade koju će dobiti na Martovskom festivalu. Kao i o svom novom filmu "Djeca Kozare".

Koliko mu nagrada za životno delo na Martovskom festivalu, Zafranović je rekao sledeće:

"U svakom slučaju to uvek pravi neko zadovoljstvo veliko. Ja sam sada u montaži novog filma. Neko mi je rekao da sam dobio nagradu, onda sam prošao kroz taj svoj filmski život da vidimo koliko je tu bilo filmova. Ja svaki čas sam bio na ovom festivalu. Bavio sam se, naravno, i igranim filmovima koji su dosta teški zbog toga što dugo traje finansiranje, što mnogo traje priprema, dugo traje izbor glumaca... Ovaj film mi je oduzeo 7 godina, ali s obzirom da sam napravio čitav niz tih dokumentarnih i kratkih igranih filmova, onda sam se pitao odakle to vreme, kako je to bilo moguće.

Nekada je bilo puno brže. Bili su producenti koji su reagovali odmah, vi ste došli sa dve reči, tri, kao ideju. On bi vas pitao: "Šta ti treba?", a ja bih rekao šta mi treba. Došao bi snimatelj i bilo bi spremno za snimanje. To su bile velike brzine. Sad imate neke razne komisije, skupljanje nekih bodova po nekim evropskim centrima, nešto strašno. Ta administracija evropska je toliko velika da je gotovo nemoguće. Sada zamislite jednog Felinija koji putuje po nekim letovalištima da bi na svom scenariju dobio neke bodove. To je van pameti, posebno u dokumentarnom filmu, gde treba da se reaguje odmah. To se odmah reaguje, odmah snimi dok je neko živ, kao neki svedok. Tako da mi se čini da je taj moj period bavljenja filmom dosta dug i u njemu su se izmenjivale razne ideologije. Bili su ratovi, bilo je svega i svačega.

Ja sam emigrirao zbog filma. Jednostavno je postalo nešto što je filmu učinilo vrlo važnim u mom životu, jer mi je menjao život. Ja nisam taj koji je živeo u svojoj radnoj sobi i izdavačima dao nešto. Ja sam bio aktivan i u toj aktivnosti sam na momente dobijao opomene, na momente sam stradao. Film je nešto što je slično našem životu svih nas", rekao je Zafranović.

Najavljen 71. Martovski festival Foto: Zorana Mandić/ATAImages.

Na pitanje novinara portala Telegraf.rs, kada možemo da očekujemo "Djecu Kozare" i šta publika može da očekuje od samog filma, reditelj je izneo svoje mišljenje:

"To ja ne znam. Ja sam, kao što znate, školovan da pravim filmove za publiku u Pragu, školovan sam da gledaocu daš nešto da on plati ulaznicu, da uživa, ili da plače. Da proizvedeš kod njega određene emocije. Ovo je film o zlu. Stvara bolni udarac u oko. Kako će reagovati koji primi taj udarac u oko, ja to sada ne znam, ali pretpostavljam da će izazvati skandale. Ali uvek sam govorio šta će ti film, ako ne napravi skandal", rekao je Zafranović.

Poznati reditelj kaže da je bilo filmova u prošlosti koji su mu napravili problem.

"Više filmova. Poslednji film je bio 1991. godine, film o ustašama, koji je zvao "Testament". Zbog tog filma sam napustio zemlju. Bio sam u Beču, pa u Parizu, pa u Pragu sam završio, imao sam premijere. Kasnije je film igrao na bijenalu u Beču, na bijenalu u Berlinu, svugde po svetu. Ali sam na prva dva festivala imao bodigardove, da ne neko ne kokne. Nije smešno uopšte. To su činjenice", rekao je Zafranović.

Lordan navodi da on nije "realizator" i da ne pravi filmove koji "pričaju pričice".

"Vrlo je tužno gledati neke svoje kolege koji su završili visoke škole i koji znaju da prave filmove i koji ne prave filmove o nekim traumatičnim situacijama ovih naroda ovde. Bave se realizacijama, nekim sitnim pričicama, porodičnim. Zašto se ne uhvate nečeg što drma, nešto što riskiraju, nešto što je važno. Znaju da prave film, zašto taj film ne upotrebe za nešto tako. Jasenovac i te slične teme, to je nešto što jednostavno mora da izađe, mora da se pokaže u svoj svojoj surovosti, bez obzira kako će to neko prihvatiti i neće prihvatiti. Šta ću ja praviti neke pričice. Ja nisam realizator. Ja sam autor koji ima svoj svet i koji imaj svoj osećaj. I taj osećaj izbacujem preko medija koji poznajem. Što bih se bavio nekim pričicama i pričati priču. To neka rade ovi realizatori. Ali moje kolege koje znaju dobro, koji su talentovani, koji su zaista spremni za to, i da daju neki kompromis ", rekao je Zafranović.

Lordan navodi da je jasno što filmovi o Holokaustu dobijaju nagrade na festivalima.

"Zato što je to strašna blizina rata, opet. Ja se plašim da smo sada došli do ivice. Ti strahovi su stvorili i ove moje filmove ranije sa Kovačem, Kišem, Filipom Davidom, sa velikim književnicima sam radio i mi smo imali strahove da će se ponoviti. Mi smo pravili "Okupaciju", "Pad Italije", i ponovila se 1991. godine po istom scenariju sa istim tim strahovima, jer vode da pravim "Djecu Kozare" i da se može ponovo da se desi jedna takva situacija, jer je sve napeto. Tako propaganda mržnje ide već ovih 30 godina da je dovoljno malo da se upali", zaključio je reditelj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Наклон

    25. mart 2024 | 23:58

    Велика личност. Исто такав господин и редитељ. Изузетна храброст је потребна да би се, посебно овде на Балкану, говорило о злу. А посебно о злу свога народа. Нека Вас Бог чува!

  • Mira

    25. mart 2024 | 23:26

    Moja majka je bila dete iz logora sa Kozare,nemacki vojnik joj je davao kocku cokolade svaki dan, i sestra joj se rodila u logoru pa su babu sa 4 male dece vratili kuci,tj selo odakle su.Kavih prica.

  • Septembar

    25. mart 2024 | 21:44

    Hoću jedan film gde smo heroji , dosta mi je filmova gde smo žrtve, zlikovci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA