≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održana premijera dokumentarnog filma "Herojska 549. motorizovana brigada": Ratni put te brigade 1998. i 1999.

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poseban akcenat stavljen je na bitku na Paštriku 1999. godine, kada je 549. motorizovana brigada uspela da osujeti kopnenu ofanzivu koju su, iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji, pokušali da izvedu teroristi OVK

  • 0
Premijera dokumentarnog filma Herojska 549. motorizovana brigada Foto: mod.gov.rs

Premijera dokumentarnog filma "Herojska 549. motorizovana brigada", u produkciji Vojnofilmskog centra "Zastava film" Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, održana je sinoć u atrijumu Kapetan Mišinog zdanja u Beogradu.

Film je prikazan na otvaranju revije filmova - Klasici "Zastava filma", koju organizuju Centar beogradskih festivala (CEBEF) i "Zastava film", u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu.

Direktor Vojnofilmskog centra "Zastava film" pukovnik Goran Ikonić, obraćajući se prisutnima, istakao je da navedena saradnja govori o renomeu koji "Zastava film" uživa u svetu domaće filmske produkcije.

Premijera dokumentarnog filma Herojska 549. motorizovana brigada Foto: mod.gov.rs

"Zahvalio bih Centru beogradskih festivala i Univerzitetu u Beogradu što su prepoznali kapacitet 'Zastava filma' i učinili nam čast da budemo njihovi gosti narednih dana. Ovo veče posvećujemo svim poginulim borcima u ratovima 1998. i 1999. godine, svim poginulim i umrlim pripadnicima 549. motorizovane brigade i njenom legendarnom komandantu generalu Božidaru Deliću, koji nažalost nije dočekao da vidi ovaj film", rekao je pukovnik Ikonić.

U znak zahvalnosti za saradnju, pukovnik Ikonić uručio je Zahvalnicu vršiocu dužnosti direktora CEBEF Damiru Handanoviću, koji je istakao da je velika čast što "Zastava film" i CEBEF ove godine zajednički obeležavaju godišnjice postojanja i rada - "Zastava film“ 75 godina, a CEBEF deceniju te im poželeo da postoje i rade još mnogo godina.

Uprava za odnose sa javnošću i Vojnofilmski centar "Zastava film" pokrenuli su dokumentarni serijal "Herojske brigade" kao izraz najdubljeg poštovanja prema žrtvama i herojstvu pripadnika vojske, koji su 1999. godine stali na branik otadžbine.

Kroz ispovesti učesnika i uz obilje arhivskih snimaka i fotografija, film "Herojska 549. motorizovana brigada" prati ratni put te brigade tokom 1998. i 1999. godine. Poseban akcenat stavljen je na bitku na Paštriku 1999. godine, kada je 549. motorizovana brigada uspela da osujeti kopnenu ofanzivu koju su, iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji, pokušali da izvedu teroristi OVK.

Premijera dokumentarnog filma Herojska 549. motorizovana brigada Foto: mod.gov.rs

Režiser filma je Marko Kamenica, producent pukovnik Goran Ikonić, scenarista general u penziji Stojan Konjikovac, snimatelj Mirko Lukanović, a montažer Jovan Banović.

Revija filmova - Klasici „Zastava filma“ obuhvata nekoliko tematskih celina - Klasici "Zastava filma", More, Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, Animirani filmovi i NATO agresija, a dotiču više godišnjica koje se obeležavaju u ovoj godini – 110 godina od početka Prvog svetskog rata, 80 godina od završetka Drugog svetskog rata i 25 godina od NATO agresije.

Manifestacija traje do 23. juna , a svi filmovi biće prikazani u atrijumu Kapetan Mišinog zdanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Stefan Vukić: Film "Izlet" ima gomilu autentičnih, šarenolikih likova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA