Preminuo pisac i prevodilac Radomir Smiljanić

Po oceni nekih uglednih kritičara Smiljanić je najizrazitiji stvaralac srpskog političkog romana

  • 1
Radomir Smiljanić Printskrin: Youtube

Istaknuti srpski pisac, prevodilac i publicista Radomir Smiljanić umro je u Beogradu u 86. godini.

Iza sebe je ostavio raznovrsno delo, ogledajući se u svim žanrovima.

Radomir Smiljanić je iza sebe ostavio suprugu Ljiljanu i ćerku Danicu. Sahrana će se održati na Lešću, u sredu 24. jula u 13 časova. Komemorativni skup biće u utorak 23. jula u podne u Udruženju književnika Srbije.

Radomir Smiljanić je rodjen 20. 4. 1934. godine u Jagodini (otac Uglješa Smiljanić, profesor muzike i kompozitor, majka Danica). U Beogradu Smiljanić završava Filozofski fakultet, Odsek za nemački jezik i književnost. Studirao je i muziku. Posle studija je postavljen za stručnog saradnika u Institutu društvenih nauka, gde je izazvao pažnju svojim istrazivanjem o čitanosti knjige u Jugoslaviji.

Zatim postaje urednik za pitanja kulture, prevodilac i spiker u emisijama na nemačkom jeziku (Radio Beograd 1965-1969). Zatim prelazi u status slobodnog umetnika, uz intezivno bavljenje književnim radom i kulturnim angažmanom, radi kao simultani i konsekutivni prevodilac za nemački jezik na važnim skupovima u zemlji i inostranstvu, sve do 1981. kada odlazi u invalidsku penziju.

Kao književnik pojavljuje se 1964. godine knjigom pripovedaka "Alkarski dan" (Nolit). Ova proza je dočekana sa nepodeljenim odusevljenjem kritike, a Dragan M. Jeremić pisao je u Borbi: "Radomir Smiljanić je već ovom svojom prvom knjigom dospeo, uz Miodraga Bulatovića, Mirka Kovača, i Danila Kiša u sam vrh mladih srpskih pripovedaca."

Po oceni nekih uglednih kritičara Smiljanić je najizrazitiji stvaralac srpskog političkog romana i tu spadaju sledeća dela: "Peter Handke", srpsko-nemačka rapsodija, "Kolekcionar", "Post scriptum - target"; "Reč zaveštanja" i poseban novum, roman-polemika "Pad nacizma", (sučeljavanje sa stavovima Gintera Grasa); Pas bez zavičaja, jedina Smiljanićeva knjiga u satiričnim stihovima.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    21. jul 2019 | 03:13

    Otišao je još jedan intelektualac i dobar čovek... saučešće porodici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA