Na današnji dan rođeni su Ivo Andrić, Mihajlo Pupin i Džon Lenon

9. oktobar bio je rođendan trojice velikana

  • 2
Ivo Andric, Mihajlo Pupin, Dzon Lenon

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/Zuma Press/Knjiga "Kainov ožiljak/Dejan Stojiljković

Ivo Andrić, Mihajlo Pupin i Džon Lenon, tri čoveka koja su, svaka na svoj način, obležila moderno doba, rođena su na isti dana - 9. oktobra.

Mihajlo Pupin rođen je u Idvoru 1858. godine. Bio je srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Кolumbija i počasni konzul Srbije u SAD.

Svojim naučnim radom, Mihajlo Pupin dao je veliki doprinos u oblasti bežične telegrafije, telefonije, rendgenologije... Bavio se i električnim pražnjenjem u cevima sa razređenim gasovima. Njegov najznačajniji pronalazak su “Pupinovi kalemovi” koji se postavljaju u telefonske linije.

Bio je i jedan od osnivača i predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Takođe je dobio i Pulicerovu nagradu za autobiografsko delo "Od pašnjaka do naučenjaka".

Istorijski muzej Srbije interaktivna izložba Mihajlo Pupin

Jedan od najznačajnijih srpskih pronalazača Foto: Milena Đorđević

Nikada nije zaboravio i nije se odrekao starog zavičaja i pomagao je i Idvor i Srbiju i Jugoslaviju na sve moguċe načine. Pupin je bio oženjen Amerikankom Sarom Katarinom Džekson iz Njujorka. Imao je sa njom ċerku Varvaru, udatu Smit. Umro je 12. marta 1935. u Njujorku i sahranjen na groblju Vudlaun u Bronksu.

U Matici rođenih crkve Svetog Ivana Кrstitelja u Travniku, pod rednim brojem 70, stoji da je 9. oktobra 1892. godine rođen Ivan, sin Antuna Andrića i Katarine Andrić, rođene Pejić. Bio je jedan od najznačajnijih i najplodonosnijih srpskih i jugoslovenskih pisaca. Jedini je Srbin koji je primio Nobelovu nagradu, i to za književnost 1961. godine.

Ivo Andrić, Romani

"Na Drini ćuprija" Foto: Promo

Njegova najpoznatija dela su "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Prokleta avlija", pripovetkr "Aska i vuk", "Jelena, žena koje nema"... Osim proze, pisao je i poeziju. U međuratnom periodu bavio se i diplomatskim radom.

Proslavljenog pevača i tekstopisca Džon Lenona danas svi znamo kao osnivača Bitlsa. Njegov doprinos pop muzici ostavio je neizmerni trag koji ne jenjava ni danas. Rođen je 9. oktobra 1940. godine u Liverpulu u Engleskoj. Lenon je upoznao Pola Mekartnija prilikom crkvene svečanosti 6. jula 1957. godine. Ubrzo ga je pozvao da se pridruži njegovom bendu. Ostalo je magija.

Mekartni upoznaje Lenona sa Džordžom Harisonom i Stjuartom Satklifom koji takođe postaju članovi benda. Bitlsi su bili jedna od najživopisnijih pojava u muzici 1960-ih godina, na koju su izvršili ogroman uticaj. Izmenili su stil vremena i podigli na najviši nivo značaj reči u pop-muzici.

Njihove najpoznatije pesme su "Let It Be", "Hey Jude", "Here Comes the Sun", "I Want to Hold Your Hand"...

Osim što je svirao, Lenon je i crtao i pisao celog života. Njegova knjiga besmislica "In His Own Write" objavljena je 1964, a godinu dana kasnije stigla je i " A Spaniard in the Works".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    9. oktobar 2019 | 13:27

    I ja! Mada niko ne vidi koliki sam genije:(

  • Kiki

    9. oktobar 2019 | 20:49

    Kako sada Andric Srbin. Roditelji mu katolici, Hrvati, a ubrajamo ga u Srbe. Ako je po rodenju Bosanac I temama koje je pisao najvise o Bosni i nagradivan Andric je Bosanac. Andric Ivo je Srbin koliko I Nikola Tesla Hrvat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA