Najskuplja knjiga na Sajmu košta 48.000 dinara: Dva detalja joj dižu cenu

Ako biste želeli da ovo skupoceno štivo ošacujete pre nego što se latite za novčanik - to vam neće biti moguće

  • 0
Najskuplja Knjiga, Sajam Knjiga 2019

Foto: Nikola Tomić

Neverovatnih 48.000 dinara košta jedna od najskupljih knjiga koju smo pronašli na beogradskom Sajmu knjiga. U pitanju je bogato ilustrovano izdanje "Srpska pravoslavna crkva: Osam vekova istorije u slici i reči", objavljeno prošle godine.

Ako biste želeli da ovo skupoceno štivo ošacujete pre nego što se latite za novčanik - to vam neće biti moguće. U pitanju je kolekcionarsko izdanje, koje se izrađuje samo po upitu, rekli su nam na štandu.

- Izdanje je u kožnom povezu, sa pozlađenim slovima. Radi se samo po porudžbini, te ga ne držimo na štandu. Ovde ne može da se kupi, već samo naruči, a knjigu je moguće platiti i na rate  - kazali su nam prodavci.

Najskuplja Knjiga, Sajam Knjiga 2019

Skromniji primerak se može kupiti odmah, na kolekcionarski se čeka Foto: Nikola Tomić

Ipak, za one koji o knjizi ne sude po koricama, na štandu su izloženi skromniji, ali ipak fini primerci. Na 470 strana velikog formata opisuju se bogata istorija Srpske pravoslavne crkve, izazovi sa kojima se institucija suočavala, uloga koju je imala u sabiranju naroda, životopisi svih arhiepiskopa i patrijaraha od Svetog Save do Patrijarha Irineja, ali i vredna umetnička dela koja svedoče o njenom postojanom uticaju.

Iako bez zlata i kože, i ovi "skromniji" primerci koštaju koliko i pristojan sajamski budžet - oko 11.000 dinara.

S obzirom da se prošle godina najskuplja knjiga (takođe kolekcionarsko izdanje) cenila oko 215.000 dinara, sasvim je moguće da se i skuplja literatura može naći na Sajmu.

Da li ste vi našli neku "papreniju"? Javite nam u komentarima.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA