• 0

"Nije važno šta je bilo, nego kako je do toga došlo": "Tajne slavnih Srba" u punoj Kući Đure Jakšića

- Knjiga "Tajne slavnih Srba" upravo otkriva šta je bilo i kako je do toga došlo da 23 velikana srpske kulture žive i posle svoje smrti – rekao je autor knjige

  • 0

Promocija knjige "Tajne slavnih Srba" (Vukotić Media) Aleksandra Đuričića održana je u punoj Kući Đure Jakšića u Skadarliji.

Promociju je vodio Marko Šelić Marčelo, a o knjizi su, pored autora i izdavača Manojla Vukotića, govorili i istoričarka Radina Vučetić i arhitekta i streetart umetnik Andrej Josifovski. Nesvakidašnje veče uveličali su i glumci Vesna Čipčić i Zafir Hadžimanov.

Tajne slavnih Srba

Aleksandar Đuričić / Foto: Jakov Simović

Radina Vučetić je pohvalila knjigu koja osim o slavim ličnostima čijim životima se bavi, mnogo govori i o 20. veku u kome su oni živeli. Istakla je i da su mnogi od njih sa ovog sveta ispraćeni na način na koji nisu želeli, kao i da njihove poslednje želje često pokazuju koliko su bili skromni, ali i rezignirani ljudi.

Aleksandar Đuričić je podsetio da je prošle godine srušena kuća Đure Jakšića u Kragujevcu, a na tom zdanju koje propadalo 20 godina bio je grafit: "Nije važno šta je bilo, nego kako je do toga došlo".

Tajne slavnih Srba

Foto: Jakov Simović

- Knjiga "Tajne slavnih Srba" upravo otkriva šta je bilo i kako je do toga došlo da 23 velikana srpske kulture žive i posle svoje smrti – rekao je autor knjige.

Marčelo je konstatovao da je u vreme tabloida i rijalitija ova knjiga pravo otkrovenje, jer govori o životima velikana na sofisticiran i suptilan način, dok je Manojlo Vukotić istakao da je smatrao neophodnim da se ovakvo delo objavi kao prilog novijoj istoriji, kojom se istoričari ne bave dovoljno.

Tajne slavnih Srba

Foto: Jakov Simović

Nakon razgovora, Alekandar Đuričić je potpisivao knjigu, a brojne goste razgalilo je nastup grupe Hotel Makedonija, koja je svojom neobičnom "sajkogradskom" muzikom učinila ovo književno veče posebnim.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima