Originalni rukopis knjige "Petar Pan" iznedrio mračne detalje omiljenog dečjeg klasika

Prva skica prikazuje letećeg heroja kao neljubaznog dečaka...

  • 0
Petar Pan Foto: Wikipedia/Public Domain

Petar Pan je dečak koji ne odrasta, voljeni skitnica koji je ubedio generacije dece da se "snovi ostvaruju samo ako to dovoljno snažno želimo". Međutim, nedavno otkriće originalnog rukopisa Džejmsa Metjua Barija prikazuje mračnu stranu protagoniste klasika "Petar Pan i Vendi".

Obožavaoci će moći da pročitaju neobjavljenu verziju priče u originalnom rukopisu čuvenog književnika i videti prepravke koje je činio u toku pisanja.

Ovde se primećuje da je Bari 1911. godine zapravo "upristojio" Petra Pana kako bi bio dopadljiv široj publici. Izbacio je delove gde ga je predstavio kao "vilenjaka koji prkosi Vendi", i koji se "trudi da prezire sve oko sebe".

Džejms Metju Bari Džejms Metju Bari / Foto: Wikipedia

Džesika Nelson, koja je uredila novu verziju, rekla je da je Panov opis podseća na originalnu verziju "Frankenštajna" Meri Šeli u kojoj je "stvorenje mnogo mračnije, sa manje ljudskih kvaliteta".

Originalno, Petar Pan je mnogo više sebičan i okrutan. Ovo se više poklapa sa krajem romana koji danas poznajemo, a to je da Petar kaže Vendi da je u potpunosti zaboravio na Zvončicu, a potom odvodi Vendinu ćerku u Nedođiju, a nju ostavlja kod kuće, očajnu da i ona pođe.

- Bari se nije plašio da bude mračan, ali se takođe trudio da pokaže da i deca mogu biti neustrašiva - kaže Nelson.

Petar Pan Petar Pan u Diznijevom crtanom filmu iz 1953. godine / Foto: Wikipedia

U rukopisu se Nedođija (Neverland) prvenstveno zvala Never Never Land i opisana je "na misteriozniji način". Nelson ističe da je Bari time želeo da dodatno podvuče crtu između sveta dece i odraslih, i da je Nedođija "zemlja kojoj odrasli ne mogu prići".

Izdanje nove verzije knjige je štampano samo u 1.000 primeraka. Ima 282 strane i sadrži prvobitne ilustracije Gvinded Hadson iz retkog izdanja iz 1930. godine. Knjiga košta 19.700 dinara (140 funti) i deo novca će otići u Great Ormond bolnicu koja i dalje poseduje autorska prava na Petra Pana, koja joj je prepisao Bari pre nego što je preminuo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA