≫ 

Vide li deca duhove? Je li ga dadilja ubila? Pročitajte "Okretaj zavrtnja" i čik nam odgovorite

Pojedini kritičari su se usaglasili kako je knjiga, zapravo, "briljantna", jer sadrži "sposobnost da stvori intimni osećaj zbunjenosti i neizvesnosti kod čitaoca"...

  • 0
Henry James

Henri Džejms / Foto: Wikipedia

Srpska premijera predstojećeg horor filma "Okretaj zavrtnja" (The Turning) zakazana je za 30. januar ove godine. Ovo je će biti čak 28. adaptacija slavne istoimene novele Henrija Džejmsa.

"Okretaj zavrtnja" je prvenstveno bila objavljena iz 12 delova u nedeljnom magazinu Collier's od januara do aprila 1898, da bi u oktobru iste godine bila publikovana kao jedinstvena celina.

Klasifikovana kao gotska fikcija i priča o duhovima, novela prati događaje iz života guvernante koja, u brizi o dvoje dece na udaljenom imanju, postaje ubeđena da je posed uklet.

Henry James

"Okretaj zavrtnja", ilustracija Erika Pejpa / Foto: Wikipedia/Collier's Weekly, illustration by Eric Pape

Mnogi književni kritičari su se trudili da ustanove konkretnu prirodu nagoveštenog zla. Raspravljali su se da li je guvernanta mentalno obolela osoba ili duhovi zaista postoje, da li je ceo događaj uzrokovan njenom seksualnom represijom ili besom koji je osećala prema svom ocu itd.

Drugi su se usaglasili kako je knjiga, zapravo, "briljantna", jer sadrži "sposobnost da stvori intimni osećaj zbunjenosti i neizvesnosti kod čitaoca".

Postoje verovanja da je Henri Džejms za ovu priču bio inspirisan incidentima na imanju Hinton Ampner u Engleskoj, gde je 1771. godine žena po imenu Meri Rikets navodno svakodnevno viđala prikaze muškarca i žene - i danju i noću - koji su je posmatrali sa prozora ili su se pojavljvali pored kreveta, zbog čega je verovala da su ona i deca koju je čuvala - u opasnosti.

Henry James

"Okretaj zavrtnja", ilustracija Erika Pejpa / Foto: Wikipedia/Collier's Weekly, illustration by Eric Pape

"Okretaj zavrtnja" danas predstavlja obavezno štivo za sve one koji žele da se bave horor i psihološkim romanima. Kao što smo napomenuli, predstojeći film The Turning biće 28. adaptacija ovog dela. Prethodne najpoznatije su brodvejska predstava iz 1950. godine i film "Nevini" (The Innocents) iz 1961. sa Deborom Ker u ulozi guvernante.

"Gardijan" je "Nevine" svrstao u listu 25 najboljih horor filmova ikada. Videćemo da li će i The Turning ispuniti očekivanja...

Pogledajte trejler:

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA