≫ 

"Kraljevsko dete je meni pripalo, ne zvao se ja Đipalo Ripalo!": Sećate li se ovog alavog patuljka?

Njenu starost je utvrdilo istraživanje Duram univerziteta i NOVA univerzitetu u Lisabonu, ali drugi ovo spore...

  • 0
Ramplstiltskin Đipalo Ripalo / Foto: Pixabay

"Đipalo - ripalo", ili Ramplstiltskin, predstavlja bajku koju su braća Grim svrstali u svojoj zbirci "Dečje i porodične priče" 1812. godine.

Prema istraživanju Duram univerziteta i NOVA univerzitetu u Lisabonu, ova bajka je stara oko 4.000 godina. Drugi analitičari ovo spore, verujući da je bajka ipak potiče iz doba Srednjeg veka. Pored Pepeljuge, Snežane, Uspavane lepotice, Crvenkape... predstavlja manje poznato štivo.

Baš iz razloga da je ne bismo zaboravili, hajde da je se prisetimo...

Kako bi sebi dao na značaju, siromašni mlinar je slagao kralja rekavši mu da njegova lepa i mudra ćerka na vretenu od slame plete zlatne niti. Kralj je bio pohlepan, a zlata nije imao u velikoj količni.

Mlinarevu ćerku su odveli u dvor, a kralj joj je naredio da od hrpe slame do jutra isprede zlatne niti. Ne učini li kako joj je naređeno, biće kažnjena. U sobi sa slamom, devojka je celu noć plakala. U jednom trenutku se pored nje pojavi patuljak. Kad je saznao za njenu nevolju, zatražio joj je bilo kakav dar, a on će slamu isplesti u zlato. Siromašna devojka mu pokloni vezenu maramu, a čovečuljak ispuni svoje obećanje.

U zoru, kralj je bio odušveljen velikom količinom zlatnih niti. Ali, budući da je bio pohlepan, naredio je devojci da mu do zore ponovo isplete još veću turu, inače će kazna biti još veća nego prethodna. Devojka je celu noć ponovo provela u suzama. Patuljak se ponovo pojavio sa istom ponudom. Devojka mu pokloni srebrni prsten, a čovečuljak još jednom isplete zlato.

Ujutru, prezadovoljni kralj još jednom zatraži od devojke da celu sobu ispuni pletenim zlatom, a ako to ne uradi - biće kažnjena smrću, ili nagrađena brakom s njim. Devojka je bila preplašena, ali je znala da joj samo patuljak može pomoći. Ovaj put je obećala da će mu dati svoje prvo dete ako postane kraljeva žena, a čovečuljak ponovo obavi svoju magiju.

The Miller's Daughter "Đipalo Ripalo" / Foto: Wikipedia/Anne Anderson

Kralj je oženio siromašnu mlinarevu kćer i uskoro kraljica dobi dete. Srećna, zaboravila je na svoje obećanje. Čovečuljak se jedne noći pojavio i zahtevao da mu preda bebu. Ona ga je preklinjala da to ne uradi, pa patuljak obeća da će dolaziti naredne tri noći, a kraljica će moći da pokuša da mu pogodi ime.

Kraljica je dve noći ulagala bezuspešni napor. Očajna, poslala je svoje izaslanike po celom kraljevstvu ne bi li saznali patuljkovo ime. U dalekoj šumi, jedan izaslanik je video čovečuljka kako radosno igra oko vatre.

- Kraljevsko dete je meni pripalo, ne zvao se ja Đipalo Ripalo! - pevao je patuljak.

Izaslanik je brzo odjurio u dvorac i sve ispričao kraljici. Kad se iste noći čovečuljak ponovo pojavio, kraljica se i dalje pravila da ne zna njegovo ime, nabrajajući razna druga.

Rumplestiltskin Đipalo Ripalo pleše u šumi / Foto: Wikipedia/Anne Anderson

- Zoveš li se Điaplo Ripalo? - naposletku upita kraljica.

Od besa, patuljak je počeo da skače, a od udaraca je propao kroz drvene daske kule i upao u vodu. Kraljica je zagrlila svoje dete i sa kraljem je od tada živelo skromno, ali zadovoljno.

U toku godina, Đipalo Ripalo je doživeo mnoge adaptacije, bejavši predstavljen u pozorišnim predstavama, pesmama, video-igricama, crtanim i igranim TV serijama i filmovima. Sećate li se možda prevrtljivog Ramplstiltskina iz 4. dela "Šreka"?

(D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA