≫ 

Mentalna terapija koja svima treba: Ovo su najbolje knjige za čitanje nakon posla

Od Ernesta Hemingveja do R. H. Palasija...

  • 3

Nakon napornog radnog dana, većina nas jedva čeka da stigne kući i da se opusti. Međutim, često uključimo TV, a zapravo bi bilo bolje da se opustimo uz knjigu. Dokazano je da čitanje na više načina utiče na poboljšanje zdravlja - umanjuje stres, ojačava memoriju i uvećava empatiju; a i pomaže nam da brže zaspimo.

Od mnoštva, izabrali smo nekolicinu književnih klasika koji pomažu opuštanju moždanih vijuga, ujedno nas vodeći u imaginarni svet.

Sunce se ponovo rađa - Ernest Hemingvej

Objavljeno 1926. godine, mnogi književni kritičari smatraju da je ovo "najbolje Hemingvejevo delo". Američki i britanski iseljenici iz Pariza odlaze u Pamplonu kako bi gledali borbe bikova. Likovi su bazirani na pravim ljudima iz Hemigvejevog života. Pisac je na verodostojno opisao kafe život Pariza i špansku koridu.

The Sun Also Rises Prvo izdanje romana "Sunce se ponovo rađa" (1926) / Foto: Wikipedia/Cleonike Damianakes

Ema - Džejn Ostin

Objavljeno 1815. godine, roman govori o mladalačkoj oholosti i opasnostima pogrešno shvaćene romanse. Heroina je zgodna, pametna i imućna, ali i razmažena, tvrdoglava i samozadovoljna, pa često bira pogrešan put. Ostinova je ekspert za komediju naravi.

Houghton Typ Emma Ilustracija Eme Vudhaus i gospodina Najtlija (1898) / Foto: Wikipedia/Chris Hammond

En iz Grin Gejblsa - L. M. Montgomeri

Objavljeno 1908. godine, Lusi Mod Montgomeri je napisala knjigu za sve generacije. Marila i Metju Katbert su brat i sestra koji su nasledili lepo kanadsko imanje Grin Gejbls i u njemu proveli decenije usedeličkog života bez partnera i dece. Međutim, kako im se starost primakla, poželeli su da usvoje jednog dečaka iz sirotišta koji bi im pomagao oko imanja. Zahvaljujući nesporazumu, umesto dečaka stigla im je En Širli, čudna brbljiva jedanaestogodišnja crvenokosa devojčica sa glavom u oblacima, koju prizemna Marila ne razume i ne vidi nikakvu korist od nje.

Montgomery Anne of Green Gables Prvo izdanje "En od grin Gejblsa" (1908) / Foto: Wikipedia/George Fort Gibbs

Veliki Getsbi - F. Skot Ficdžerald

Objavljeno 1925. godine, radnja je smeštena u izmišljenom gradu na Long Ajlendu u toku dvadesetih prošlog veka. Mladi, mistični i veoma imućni Džejms Getsbi je opčinjen Dejzi Bjukenen. Ficdžerald je bio posmatrač ovakvog života, prožetog dekadencijom, idealizmom i otporom prema promenama i društvenim previranjima.

Veliki Getsbi Prvo izdanje "Veliki Getsbi" (1925) / Foto: Wikipedia

Čudo - R. H. Palasio

Objavljeno 2012. godine, ovaj moderni klasik govori o desetogodišnjem dečaku Avgustu Pulmanu, koji svoje lice krije pod astronautskom kacigom. Rođen je sa facijalnom deformacijom i zbog toga nikad nije išao u školu. Međutim, njegove muke počinju kad bračni par Pulman odluči da je vreme da njihov sin iskusi realni svet, pa ga upisuje u školu...

Wonder Cover Art "Čudo" (2012) / Foto: Wikipedia

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    12. februar 2020 | 17:32

    Najbolje je posle posla leci na krevet dignuti noge u vis i odmoriti dusu svoju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA