• 1

Mala kuća, a velika bruka: Zbog nje su Čačani crveneli i pred Peterom Handkeom

Ideja da se Disova rodna kuća obnovi postoji već godinama, ali...

  • 1

Кuća u kojoj je 10. marta 1880. godine u čačanskom selu Zablaće rođen jedan od najvećih srpskih pesnika, Vladislav Petković Dis, sada je prava ruina - zapuštena i na ivici rušenja.

- Trebalo je ovo odavno srediti, ja sam ovde više od 50 godina i ona oduvek stoji tako. Treba povesti računa da ta kuća bude dostojna imena našeg velikog pesnika - kažu meštani Zablaća.

Kuća Vladislav Petković Dis, Zbalaće

Vladislav Petković Dis Foto: RINA

Zbog stanja u kom se nalazi Disov rodni dom, Čačani su crveneli i pred uglednim gostima i zato se u gradu na Moravi često može čuti “nit manje kuće, nit veće bruke”.

- Pre nekoliko godina na Disovo proleće dolazio je nobelovac Peter Handke i pitao je gde se nalazi Disova rodna kuća. Želeo je da je vidi, a nas je bilo sramota da mu je pokažemo i bilo nam je neprijatno da on vidi u kakvom se stanju zapravo nalazi. Rekli smo mu da je to mnogo daleko i da ne možemo da ga odvedemo - kaže Danka Šušić iz Zablaća.

Ipak, ne može se reći da je Čačak zaboravio Disa, gradska biblioteka nosi ime ovog poznatog pesnika i duže od pola veka organizuje pesničku manifestaciju “Disovo proleće”, a i osnovna škola u rodnom Zablaću nosi njegovo ime.

Kuća Vladislav Petković Dis, Zbalaće

Ovde je rođen čuveni pesnik Foto: RINA

- Disu kao pesniku mi ne možemo da se odužimo dugi niz godina iz razloga što je jedan od najvećih srpskih pesnika, a mi kao škola smo izuzetno ponosni pošto nosimo njegovo ime i što je upravo odavde potekao - kaže direktor škole.

Ideja da se Disova rodna kuća obnovi postoji već godinama, ali da bi se realizovala potrebno je rešiti imovinsko-pravne odnose pošto objekat ima više naslednika i vlasnika.

Kuća Vladislav Petković Dis, Zbalaće

Osnovna škola nosi ime po njemu Foto: RINA

- Mi smo opredelili sredstva za ovu namenu za rekonstrukciju Disove kuće u Zablaću, međutim, ta investicija biće realizovana u narednoj polovini godine kad ćemo imati rebalans budžeta. U međuvremenu suvlasnička struktura je značajno izmenjena i u tom slučaju više nemamo 16 suvlasnika, nego dva i sada je mnogo lakše pregovarati - kaže Milica Dačić, zamenik gradonačelnika Čačka.

Još 1910. godine Dis je napisao pesmu “Naši dani”, a stihove “podigo se truli zadah propadanja, umrli su svi heroji i poroci” i danas bi potpisao kad bi video u kakvom stanju se nalazi njegova rodna kuća.

(Telegraf.rs/RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    Velika sramota za Cacak, ali i za sve nas.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima