• 0

"Vudi Alen nije Roman Polanski": Uprkos kontroverzi, memoari će možda biti objavljeni u Francuskoj

"Vudi Alen je sjajan umetnik, režiser, pisac, i njegov humor se može osetiti u svakoj rečenici njegove autobiografije, u samopodsmevanju, skromnosti i umeću kamufliranja tragedije u komediji, na njegovu štetu..."

  • 0
Vudi Alen

Vudi Alen, Ronan Farou / Foto: Profimedia, Wikipedia/Fuzheado

Nakon što ih je američka izdavačka kuća odbila, veoma je izvesno da će kontroverzni memoari Vudija Alena ipak biti objavljeni u Francuskoj, čiji izdavač tvrdi da filmski režiser "nije Roman Polanski" i da "američka situacija nije francuska", prenosi "Gardijan".

Kad je memoar pod nazivom "Apropo ničega" prošle sedmice želela da objavi američka izdavačka kuća Hachette, taj potez je ubrzo osudila Alenova ćerka Dilan Farou, koja ga je ranije optužila da ju je seksualno zlostavljao kad je bila devojčica. Alen je odbio ove navode.

Dilan je dobila podršku brata Ronana Faroua, uspešnog novinara koji je dobio Pulicera za izveštavanje o aferama Harvija Vajnstina. On je, takođe, osudio potez kuće Hachette, koja je objavila njegovu knjigu "Uhvati i ubij".
Kad su ovo podržali zaposleni u izdavačkoj kući, time što su u znak protesta izašli s posla, Hachette je odbila da objavi memoare.

Francuski izdavač Éditions Stock je iskoristio ovu priliku, pa planira da delo publikuje već 29. aprila ove godine.

- Vudi Alen je sjajan umetnik, režiser, pisac, i njegov humor se može osetiti u svakoj rečenici njegove autobiografije, u samopodsmevanju, skromnosti i umeću kamufliranja tragedije u komediji, na njegovu štetu - izjavio je Manuel Karkason, direktor Éditions Stock.

On je dodao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi objavio knjigu.

- Moramo da povratimo prava koja su vraćena autoru, a na njemu je da o tome odluči - istakao je Karkason.

Odbijanje publikovanja je ocenio kao "tužno za slobodu izražavanja, ali savršeno razumljivo u američkom kontekstu". Ovo je naišlo i na podršku izvršne direktorke Pen Amerike, Suzan Nosel:

- Na kraju, rezultat je knjiga. Bez obzira na sve, ona će nestati bez traga, a čitaocima će biti uskraćena prilika da je pročitaju, pa da sami donesu svoj sud.

- Vudi Alen nije Roman Polanski. Činjenice za koje je Polanski optužen su dokazane, a i on je pojedine potvrdio. Ovo nije slučaj sa Alenom, koji je uvek govorio da je nevin, a to je i dokazao američki sud - napomenuo je Karkason.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima