≫ 

"Hrabrost vašeg naroda često seže do junaštva": Dr Arčibald Rajs o vrlinama Srba

Na poziv srpske vlade, dr Rajs je u Srbiju prvi put došao 1914. godine, kao neutralni posmatrač koji bi istražio ratne zločine nad srpskim stanovništvom na početku Prvog svetskog rata...

  • 5
Archibald Reiss Rudolf Arčibald Rajs / Foto: Wikimedia/Unknown author

U svojoj sad već čuvenoj knjizi "Čujte, Srbi!", švajcarski doktor i forenzičar, Rudolf Arčibald Rajs, govorio je o srpskom narodu, njegovim manama i kvalitetima. U toku boravka na frontovima sa srpskom vojskom i u Beogradu, stekao je detaljan uvid u mentalitet ljudi sa Balkana.

Na poziv srpske vlade, dr Rajs je u Srbiju prvi put došao 1914. godine, kao neutralni posmatrač koji bi istražio ratne zločine nad srpskim stanovništvom na početku Prvog svetskog rata. Svoje nalaze je publikovao u mnogim listovima širom Evrope.

Archibald Reiss Spomenik Arčibaldu Rajsu u Topčiderskom parku / Foto: Shutterstock

Budući da je zavoleo srpski živalj, trajno se nastanio u Beogradu, u vili "Dobro polje", u Bulevaru vojvode Mišića 73. U istom gradu je i preminuo 8. avgusta 1929. godine. Sahranjen je uz najviše državne i crkvene počasti na Topčiderskom groblju gde i danas počiva.

Rukopis "Čujte, Srbi!" završio je godinu dana pre smrti, napravivši analizu stanja srpskog društva. Tekst, koji je napisao na francuskom jeziku, ostavio je kao posmrtno zaveštanje. Verzija na srpskom štampana je tek početkom ovog veka.

Izdavačka kuća Vulkan nedavno je objavila ovo značajno književno delo. U jednom segmentu, doktor Rajs govori i o hrabrosti srpskog naroda...

Čujte Srbi Foto: Promo

- Narod vam je hrabar i njegova hrabrost često seže do junaštva. Mogu to s pravom da kažem jer sam gledao vaše vojnike, a oni nisu bili ništa drugo do sam narod, u skoro svim bitkama velikog oslobodilačkog rata.

- Video sam i povlačenje preko Albanije, kada su vam se mnogi seljani i varošani nadmetali u junaštvu sa vojnicima, vojnicima koji su stigli na Krf tek kao ljudske senke i od kojih su mnogi na večnoj straži u morskim dubinama.

- Video sam i vaše ranjenike u pokretnim bolnicama i na operacionim stolovima. Retko bi im se jauk, pa ni jecaj, oteo iz usta, a često ih, naročito na početku rata, usled nedostataka narkotika, nisu ni uspavljivali...

Video: Baka Ruža je jedina živa rođaka Čučuk Stane: Imala je zakopano blago, sve su nam ukrali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    12. mart 2020 | 19:32

    Isti covek je takodje govorio i o nasim manama, koje nazalost danas preovladavaju!

  • K4shin

    12. mart 2020 | 22:06

    Covek se zgrozio kad je video da smo napravili shs umesto velike Srbije

  • Taxista

    12. mart 2020 | 23:03

    Knjigu treba uvrstiti kao obaveznu lektiru, za svaku godinu od 5-8, razreda. Da znaju deca kako političari rasturaju Srbiju, kako tad tako i sad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA