≫ 

Konačno jedna dobra stvar od karantina: Džordž R.R. Martin se vratio u Vesteros

"Stvari su prilično mračne u Sedam kraljevstava... Mada možda ne tako mračne koliko bi mogle da budu ovde", napisao je Marin

  • 0
George R. R. Martin, Džordž R. Martin, vetrovi zime, winds of winter Foto: Promo, AP/Tanjug

Ako su karantin i izolacija ikakvo dobro dosad doneli (naravno, pored sprečavanja širenja zaraze) to je što su vratile Džordža R.R. Martina za pisaći sto. Autor čuvene "Igre prestola", tačnije serijala "Pesme leda i vatre", primoran je da ponovo sedi i piše, sada kada nema produciranja, scenarija, komikona, konferencija i svega drugog što mu već godinama odvlači pažnju.

Čitaoci već skoro devet punih godina čekaju na knjigu "Vetrovi zime" ("The Winds of Winter"), šesti nastavak serijala koji bi trebalo konačno da im otkrije da li je Džon Snežni mrtav i šta će biti sa Deni u Dotračkom moru. I ne, nemojte nam, gledaoci serije, reći da je to sve već poznato, jer ono što nas takođe zanima je šta želi Gospa Kamenog Srca, šta Maloprstić planira sa Alejn i Harijem Naslednikom, šta će biti sa Vikterionom, Eronom, Marvinom...

Richard Madden, Game of thrones "Igra prestola" Foto: Profimedia

A odgovore bi konačno možda i mogli da dobijemo.

- Istini za volju, provodim više vremena u Vesterosu nego u stvarnom svetu, jer pišem svaki dan. Stvari su prilično mračne u Sedam kraljevstava... Mada možda ne tako mračne koliko bi mogle da budu ovde - napisao je Džordž. R.R. Martin (71) na svome vebsajtu.

Neka, neka su mračne. Samo da konačno budu i objavljene.

Podsetimo, svet izmišljenih kontinenata Vesterosa i Esosa zaludeo je ljubitelje epske fantastike još otkako je prva knjiga "Igra prestola" ("Game of thrones") objavljena 1996. Usledili su joj "Sudar kraljeva", "Oluja mačeva", "Gozba za vrane" i "Ples sa zmajevima". Planetarni hit ova franšiza postala je kada je HBO knjige pretvorio u serije 2011. godine.

Martin je do tada završio "Ples sa zmajevima", peti nastavak priče, a preostala su mu samo dva - "Vetrovi zime" i "Snovi o proleću". Ideja mu je bila da do kraja serije (koja je okončana 2019. godine) izda preostala dva dela, no kada se to nije desilo, producenti su nastavili svojim tokom. Konkretan odgovor o tome da li će se knjige završiti na isti način kao i serija fanovi nikada nisu dobili, a ono što im je rečeno ostavilo je, u Martinovom stilu, mnogo mesta za interpretaciju.

Čitaoci se i dalje nadaju da ih čeka iznenađenje i drugačiji svršetak radnje, s obzirom da se kraj serije retko kome dopao.

Dok Martin koristi izolaciju da piše, fanovima "Igre prestola" ostaju objavljene knjige, bez obzira da li su ih već čitali ili ne. A u njima je Vesteros mnogo bogatiji, misteriozniji i uzbudljiviji nego i u jednoj seriji.

Video: Glumci iz „Igre prestola“ otkrivaju koje su im omiljene scene smrti

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA