≫ 

Nije sve bilo mašta: Ovih 5 pisaca takođe su bili i ubice

Neki književnici su zaista prolili krv i iz prve ruke iskusili krvicu, suđenje, kajanje, zatvor...

  • 1
Knjiga, nož, krv, ubistvo Oni su ubijali i pisali / Foto: Shutterstock

Svima nam je nekada kroz ruke prošao detektivski roman zbog kog smo se mogli zakleti da je njegov pisac nekoga zaista ubio zarad verodostojnosti i detelja. Iako su takvi opisi i zapleti uglavnom rezulatati iscrpnog istaživanja i žive mašte, nemojte misliti da oni koji drže pero nikada nisu pipnuli pištolj.

Naprotiv, postoje autori koji su zaista prolili krv i iz prve ruke iskusili krvicu, suđenje, kajanje, zatvor... Ovo je pet najpoznatijih pisaca-ubica.

Vilijam S. Barouz

Priča kaže da nije želeo da je ubije... ali jeste. Mnogo pre nego što je Džeku Keruaku poslužio kao inspiracija za lik Old Bul Lija u romanu "Na putu", Vilijam S. Barouz stvorio je sopstvenu književnu karijeru. Njegov prvi roman "Džanki" izdat je 1953. godine pod pseudonimom Vilijam Li.

vilijam s barouz Vilijam S. Barouz / Printskrin: Youtube/cbc

Ipak, dve godine ranije, u Meksiko Sitiju, Vilijam i njegova druga žena Džoan Volmer napili su se jedne noći, dok je ona prolazila kroz period odvikavanja od amfetamina. Tako intoksinirani, odlučili su da se igraju Vilijama Tela, što je izazov koji podrazumeva da jedna osoba stavi jabuku na glavu, a druga pokuša da je lukom i strelom obori.

Džoan je na glavu stavila staklenu čašu, a Vilijam je koristio pištolj. Nacilja je čašu i, nažalost, promašio.

Dok je čekao suđenje Barouz je napisao roman "Kvir" o mladiću koji po Južnoj Americi traga za halucinogenom. Na kraju je souđen na dve godine kućnog zatvora, a 1959. godine nastalo je njegovo glavno delo - "Goli ručak".

Barouz, postmodernistički pisac i glavna figura bit generacije, umro je 1997. godine u 83. godini.

En Peri

Pre nego što je En Peri postala spisateljica bestseler krimića, provela je pet godina u zatvoru zbog ubistva majke najbolje prijateljice. Rođena kao Džulijet Hulme, ova tada 16-godišnjakinja proglašena je krivom za premlaćivanje Honore Parker na smrt, zajedno sa Honorinom 15-godišnjom ćerkom Polin.

En Peri En Peri / Foto: Wikipedia/Thesupermat

Krvavi zločin dogodio se 1954. godine nakon što su Hulmeini roditelji saopštili ćerki da se razvode i šalju je u Južnu Afriku da živi sa tetkom. Ostvarivši veliku bliskost sa Parker, Hulme je mislila da mogu da napuste Novi Zeland zajedno, ali je Parkerina majka Honora to odbila.

Dve devojke su namamile Honoru u park u Krajstčurču i ciglom je udarile u glavu, a potom otrčale do cenra grada i ispričale kako je Honora pala i udarila glavom.

Ipak, ubrzo su uhapšene i osuđene. Nakon što je puštena na slobodu Džulijet Hulme je promenila ime u En Peri. Kasnije je priznala da, iako nisu bile lezbejke, veza nje i Poline bila je opsesivna.

En Peri napisala je seriju detektivskih romana u kojima je glavni junak Vilijam Monk.

Blejk Lajbel

Blejk Lajbel, 35-godišnji scenarista iz Zapadnog Holivuda je optužen za brutalno ubistvo, mučenje i sakaćenje svoje devojke Jane Kazjan koje je učinio na način koji je opisan u jednom od njegovih scenarija.

Blejk Lejbel Blejk Lejbel / Foto: LA SD

Kazjanova je bila mučena i sakaćena, pre nego što je ostavljena da iskrvari na smrt", izjavili su iz losanđeleske policije.

U grafičkoj noveli "Sindrom" koju je Lajbel objavio 2010. godine opisuje se ubistvo para koji je serijski ubica obesio da vise naopačke, presekao im grkljanje i ostavio ih da iskrvare.

Nakon što je uhvaćen i optužen za ubistvo, Lajbel se izjasnio da nije kriv. Osuđen je na doživotnu robiju.

Liu Jongbiao

U avgustu 2017. godine, kineski pisac Liu Jongbiao radio je na knjizi kad je uhapšen zbog četiri zastarela slučaja ubistva koja su se desila pre više od dve decenije. Knjiga pod naslovom "Prelepa spisateljica" koja je ubijala navodno je govorila o "spisateljici koja je ubila velik broj ljudi, ali su ti slučajevi ostali nerešeni.

Liu Jongbiao Liu Jongbiao / Foto: MUP Kina

Ispostavilo se da su 1995. godine Liu i njegov prijatelj Vang Mouming bili gosti jednog motela. Navodno su imali nameru da opljačkaju druge goste, ali kada su ih oni uhvatili, Vang i Liu su ih ubili kako bi se izvukli. Takođe su usmrtili i vlasnike, kao i njihovog 34-godišnjeg unuka.

Zločin je otkriven 22 godine kasnije kada su uzorci krvi policiju odveli do 53-godišnjeg pisca i 64-godišnjeg pravnika.

Mark Kasapin Rid

Mark Rid napisao je nekoliko krimi romana, ali i dečjih knjiga. No svoju mladost proveo je dilujući drogu, a učestvovao je i u otmicama i ubistvima pripadnika podzemlja. Na kraju je uhvaćen i osuđen za naoružanu pljačku, napad i kidnapovanje.

Mark Kasapin Rid Mark Kasapin Rid / Printskrin: Youtube/60 Minutes Australia

Između 30. i 38. godine proveo je samo 13 meseci van zatvora. Dok je boravio iza rešetaka odsekao je vrhove svojih ušiju.

Kasnije u životu utehu je pronašao u pisanju.

Dok je još bio u zatvoru 1991, počeo je da radi sa parom novinara na materijalu koji će na kraju postati njegova prva knjiga: „Kasapin: Iznutra“. Knjiga je na kraju prodata u preko 200.000 primeraka i poslužila za film „Kasapin“, koji je vinuo u zvezde tada mladog australijskog glumca hrvatskog porekla Erika Banu.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA