≫ 

Mišel Uelbek: "Nakon korone sve će biti isto - samo malo gore"

"Smrt nikada nije bila tako diskretna kao poslednjih nekoliko nedelja"

  • 1
Mišel Uelbek Mišel Uelbek / Printskrin: YT/Louisiana Channel

Pisac Mišel Uelbek, jedan od najpopularnijih i najkontroverznijih francuskih autora, govorio je o koronavirusu i "svetu posle" u pismu koje je pročitano na francuskom radiju France Inter.

Pisac kojem se pripisuje da je predvideo napad na kule bliznakinje u Njujorku, kao i "žute prsluke", sada kaže da ne očekuje "novi svet" nakon pandemije, naprotiv.

Prodavnica, odeća, maske, izlog, šoping, koronavirus Svet nakon korone / Foto: Tanjug/AP

- Nimalo ne verujem u izjave tipa ''više ništa neće biti kao pre''. Naprotiv, sve će ostati potpuno isto. Nećemo se posle izolacije probuditi u nekom novom svetu, sve će biti isto, malo gore - smatra jedan od najintrigantnijih pisaca današnjice.

Pandemija korona virusa, dodaje Uelbek, "trebalo bi da ima glavni rezultat ubrzavanje određenih mutacija koje su u toku", a posebno "smanjenje kontakata među ljudima".

- Epidemija korona virusa daje veličanstven smisao ovoj teškoj tendenciji: kao da neka zastarelost pogađa odnose među ljudima - navodi on.

Uelbek smatra da bi bilo podjednako pogrešno da se kaže kako su ljudi ponovo otkrili smrt i dodaje da "smrt nikada nije bila tako diskretna kao poslednjih nekoliko nedelja".

Svadba u doba korna virusa Svet nakon korone / Foto: Tanjug/AP

- Žrtve se svode na brojke u statistici svakodnevnih smrti i anksioznost se širi među stanovništvom dok ukupno povećanje ima nečeg neobično apstraktnog - navodi Uelbek.

Pisac dodaje da je ovih nedelja važan podatak i starosna dob bolesnih.

- Do kada bi ih trebalo reanimirati i lečiti? 70, 75, 80 godina? U svakom slučaju, nikada nismo sa takvom spokojnom besramnošću izrekli činjenicu da svaki život nema istu vrednost - smatra Uelbek.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je osvojio Nobelovu nagradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA