Matica hrvatska optužila Maticu srpsku za "krađu" kulturne baštine

Matica hrvatska je optužila Maticu srpsku za „prisvajanje” hrvatske književne baštine, zbog objavljivanja dela Marina Držića

  • 25
spomenik Marinu Držiću Spomenik Marinu Držiću, Foto: Wikipedia

Matica hrvatska je optužila Maticu srpsku za "prisvajanje" hrvatske književne baštine, zbog objavljivanja dela Marina Držića u ediciji "Deset vekova srpske književnosti".

U saopštenju Matice Hrvatske se ocenjuje da je u pitanju „bezočna krađa i otimačina”.

- Matica hrvatska kao čuvar i zaštitnik za sveukupnu hrvatsku kulturu dužna je da reaguje na ovu bezočnu krađu/otimačinu -  navodi se u saopštenju Matice hrvatske, prenela je Hina.

Navode da bi bilo „lepo i korisno čuti vest da Matica srpska promoviše hrvatsku književnost i objavljuje dela hrvatskih književnika”.

Smatraju da to u normalnim okolnostima ne bi trebalo biti neverovatno i neizvodljivo, prenosi Tanjug.

Navode da je prvi od ciljeva zacrtanih uspostavljanjem matice slovenskih naroda bio upoznavanje svoje nacionalne kulture, a onda i kulture drugih naroda i sredina, što je, kako kažu, određeno i prvim Pravilima Matice hrvatske i prvim Statutom Matice srpske.

Megalomanski projekat

Tvrde da su svedoci, kako navode, „megalomanskog projekta Matice srpske pod nazivom 'Deset vekova srpske književnosti' u kojem su se našli stari hrvatski pisci koji su stvarali u Dubrovniku objedinjeni pod zajedničkim imenom srpske književnosti”.

- Istorija srpskog svojatanja hrvatske književne i kulturne baštine ponavlja se, na žalost, već duže od dva veka, od prvih štampanih izdanja Vuka Karadžića, pa je stoga potrebno tu pojavu posmatrati imajući u vidu tri nivoa - navodi se u izjavi Matice hrvatske.

Reč je, kažu, o kulturološkom, stručno-jezičkom i političkom nivou prisvajanja hrvatske književnoistorijske baštine, a kada je reč o kulturološkom niovu, Matica smatra da je objavljivanje dela najznačajnijih hrvatskih pisaca koji su delovali u 16. i 17. veku u Dubrovniku, pod zajedničkim nazivnikom 'Deset vekova srpske književnosti', trajni pokušaj srpske kulturne elite da sanira srpski književno-istorijski diskontinuitet.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    8. maj 2020 | 22:55

    Sad sam zbunjen. Ovamo se danima pominje nekakav "Stožer" za obranu od korone, a evo sad Matica Hrvatska kaze "čuvar i zaštitnik". Pa cekaj, gde se izgubi rec stožer?! Zar niko nije obavestio Maticu Hrvatsku da se vise ne koristi rec čuvar ili zaštitnik u novohrvatskom, vec stožer?! Ah vi Hrvati, vas jezik je tak kompliciran. 😀 Djeluje kao da je bez standarda, a evo svojatate knjizevnika iz 16.veka od pre 500 godina da je Hrvat. Pa da on zaista jeste Hrvat, vi biste do sada imali standardizovan jezik, a ne da mora vasa Matica Hrvatska na srpskom jeziku pisati saopstenja. 😂😂😂

  • МарИН

    8. maj 2020 | 23:00

    Не знам зашто се буне! Марин Држић је Дубровчанин, а Дубровчани су Срби! Рецимо, Хрвати већ деценијама присвајају Теслу, па им нико ништа не говори!

  • Mile

    8. maj 2020 | 23:02

    Pa tad i nije bilo hrvata a kamoli hrvatskih knjizevnika. E moji hrvati, pa vi ništa nemate svoje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA