10 stvari koje možete da naučite od ljudi koji čitaju knjigu za knjigom

Postoji nada da ćete više čitati u budućnosti

  • 1
Kafa, šolja, knjiga, čitanje, cveće

Foto: Pixabay

Jedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka svakako je „čitati više“. I kao i većinu uobičajenih odluka koje se, iz godine u godinu, nalaze u vrhu naših lista želja i namera, i ovu odluku nije tako lako sprovesti u delo. Treba odvojiti vreme za čitanje, treba pronaći knjigu koja će okupirati našu pažnju – mnogo je prepreka koje nam se mogu isprečiti na putu ka ostvarenju ove namere, koliko god ona bila iskrena.

Ali, ne bojte se, postoji nada da ćete više čitati u budućnosti. Sa portala Apartment Therapy pitali su pojedine osvedočene knjiške moljce za savet kako prevazići uobičajene prepreke. Evo šta su odgovorili...

Proučite knjigu pre nego što joj se posvetite

 

Prelistavanje knjige, pre nego što je kupite, može da vam pomogne da odlučite da li je to knjiga za vas. Upoznajte se sa knjigom, pročitajte zahvalnice, bibliografiju, pregledajte ilustracije. Na taj način ćete doći do zaključka da li vas ta knjiga uopšte interesuje, prenosi Laguna.

Čitajte prikaze knjiga

 

Ako autor nije neki pisac kojeg već znate i volite, pronađite i pročitajte neke recenzije na sajtovima posvećenim književnosti, a posebno na sajtovima specijalizovanim za vaše omiljene žanrove, gde možete da pronađete i informacije o novim izdanjima.

Proverite izdavače

 

Kada pronađete neku knjigu koja vam se dopada, proverite ko je izdavač, pa na njihovom sajtu potražite još neku knjigu u kojoj biste mogli da uživate. Još bolje, možete da se prijavite da vam izdavač šalje obaveštenja kako biste bili u toku sa novim izdanjima i drugim delima vaših omiljenih autora.

Neka čitanje postane deo rutine

 

Život, sam po sebi, predstavlja prepreku čitanju. Pronađite vreme za čitanje. Neka čitanje bude deo rutine koje ćete se dosledno pridržavati, barem nekoliko meseci. I ono što je najvažnije, pronađite knjigu kojoj ćete se sa oduševljenjem i uzbuđenjem vraćati.

Čitajte kad god možete

 

Ubacite vreme za čitanje između druge dve obaveze. Put do posla i sa posla, dok čekate decu, ili u toku bilo koje druge aktivnosti koja vam daje nekoliko minuta – sve su to dobre prilike da nešto pročitate. Kada ste kod kuće, dobro vreme je rano jutro, pre nego što svi ostali ustanu ili neposredno pre nego što krenete na spavanje.

Častite sebe (određenim naslovima)

 

Posmatrajte neke knjige – kao što su  neki duži ili raskošni ljubavni romani – kao poslasticu. Čitajte ih pomalo, kako biste mogli da uživate u svakoj rečenici, umesto da žurite da ih pročitate za što kraće vreme.

Čitanje, knjiga, knjige

Foto: Pixabay

Čitajte da biste se opustili

 

Mnogi smatraju da je najbolje vreme da se latite knjige neposredno pred odlazak na spavanje – onda kada vam je potrebno da se mentalno ispraznite. Isključite mobilni telefon, računar, i sve ostalo što bi moglo da vam odvlači pažnju i opustite se pred spavanje uz neku dobru knjigu.

Čitajte knjige više puta

 

Ako volite neku knjigu, slobodno je čitajte iznova i iznova. Možda ćete otkriti nešto novo (što vam je ranije promaklo) ili ćete je razumeti na drugi način ako joj se vratite nakon izvesnog vremena.

Naučite da prepoznate kada je vreme da odustanete od određenog naslova

 

Vrlo je lako da zapostavite knjigu u kojoj ne uživate onoliko koliko ste očekivali. Ako shvatite da vam se ne mili da nastavite da čitate, verovatno je vreme da pređete na drugu kojoj ćete se sa nestrpljenjem vraćati.

Poklanjajte knjige koje vam više nisu potrebne

 

Knjige su teške za premeštanje, a budući da danas većinu knjiga možete da čitate onlajn, nema razloga za čuvanje štampanih primeraka, osim ako oni nemaju sentmentalnu vrednost. Posmatrajte knjige kao avanturu, a ne vlasništvo – osećaj je predivan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    24. jun 2020 | 17:42

    U oktobru ce biti 3 godine kako citam svaki dan,alivsvaki dan rijetko kada preskocim ..bukvalno knjiga za knjigom...cilj je bio citati godinu dana svaki dan...sada je to moja strast naj prijatelj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA