≫ 

Nova knjiga od autorke "Malih žena": Napisala ju je pre 170 godina, a sada je prvi put objavljena

Lujza Mej Alkot najpoznatija je po romanu "Male žene"

  • 0
Lujza Mej Alkot Lujza Mej Alkot / Foto: Wikipedia

Napisana skoro 20 godina pre "Malih žena", nova knjiga Lujze Mej Alkot biće objavljena po prvi put ikad. Nazvana "Dnevnik tetke Neli" (Aunt Nellie’s Diary) ova nezavršena priča ispričana je iz ugla junakinje iz naslova, koja posmatra svoju nećaku Eni i drugu devojku, Izabel, kako se bore oko muškarca.

Alkot je imala samo 17 godina kada je počela da piše ovu priču, zbog čega su književni kritičari danas naročito oduševljeni, jer uprkos njenoj mladosti ona starije likve portretiše veoma dobro.

Film Little Women 2019 "Male žene" (2019) / Foto: Profimedia/Alamy

- Ona je mogla da lako uđe u psihologiju ljudi koji su od nje mnogo stariji. Stvorila je ovu heroinu koja je vrlo nezavistna i pomalo ispred svog vremena.

- Dobre priče teraju čitaoce da okreću stranu za stranom, a Lujza Mej Alkot znala je ovo i kao tinejdžerka. "Dnevnik tetke Neli" napisan je pre više od 170 godina, a sada će prvi put biti objavljen i zauzeće svoje zasluženo mesto među njenim najranijim delima - kazao je kritičar Den Šeli.

Nažalost, priča nikada nije završena, te neki događaji nisu privedeni kraju. Strand magazin, koji će objaviti knjigu, ima u planu da pozove čitaoce da im pošalju svoje ideje, kako bi oni završili knjigu, a najbolji će biti objavljen u budućem izdanju. 

Lujza Mej Alkot najpoznatija je po romanu "Male žene" ili "Devojčice" (Little Women), koji i dan-danas oduševljava čitateljke sa svih meridijana. Ekranizovan je u više navrata, a poslednji film, u režiji Grete Gervig, objavljen je krajem 2019. godine.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA