≫ 

Otkrivena nepoznata strofa pesme velikog Disa: "Lepotu" je posvetio Mari, sestri svog kolege

I ja slušam tako, Smrt lagano ide, osvaja planetu,

  • 1
Vladislav Petkovic Dis Foto: Arhiva, Pixabay

"Sve su moje želje, Maro, u tvojoj glavi: što god uradiš, uradila si i... proći će; sve će proći. Još nešto, sve će se zaboraviti"

Ovo je u spomenar Marije Mare Pandurović zapisao pesnik Vladislav Petković Dis. Posle mnogo godina spomenar sestre pesnika Sime Pandurovića dopao je u ruke književnom posvećeniku, bibliofilu i novinaru Srđanu V. Stojančevu. On je u tom spomenaru otkrio nepoznatu strofu pesme "Lepota" ispisanu Disovom rukom, pišu Novosti.

Penkala, pisanje Strofa je pronađena u spomenaru / Foto: Pixabay/hudsoncrafted

Posle više od deset godina cela pesma prvi put je i objavljena. Našla se u najnovijem izdanju knjige "Najpesme Vladislava Petkovića Disa", koju je priredio Miodrag Radović, a objavilo Srpsko bibliofilsko društvo.

- Sa stranica spomenara pojavio se biser - nepoznata završna strofa pesme "Lepota", kako stoji u "Spomenaru" Mare Pandurović, ili "Uvod u legendu Lepota", kako je već, čini se sa rogobatnim i nespretnim naslovom objavljena u časopisima i ranijim izborima iz poezije Vladislava Petkovića Disa. Dis je sa Pandurovićem bio u prijateljskim odnosima i često ga je posećivao. Jednom prilikom je markantnoj i neobičnoj Mari napisao neobičnu posvetu, a ispod nje i pesmu "Lepota" - objasnio je Radović.

Pesma je napisana 1908. godine.

- Rukopis pesme "Lepota" nije me ostavio na miru. Morao sam da istražim da li je ova pesma već bila objavljena - napisao je u pogovoru "Najpesama" Stojančev.

Traganje se završilo na knjizi broj 55 u ediciji "Srpska književnost u sto knjiga", pod naslovom "Vladislav Petković Dis - Pesme", u izboru i sa predgovorom književnika Božidara Kovačevića. Knjiga je izašla 1959. godine u Novom Sadu. Na stranicama 178. i 179. nalazila se pesma "Uvod u legendu Lepota", koja je prvi put objavljena 1910. u ilustrovanom sedmičnom zabavniku "Nedelja". Kada se uporede strofe i naslov objavljene pesme i pronađenog rukopisa vidi se da su skoro identični. Ali, samo na prvi pogled.

Hristina i Vladislav Petković Dis Hristina i Vladislav Petković Dis / Foto: Wikipedia

Stojančev je otkrio da nisu potpuno iste, počev od naslova pa do broja strofa i pojedinih delova unutar stihova:

- Pronađeni rukopis pesme "Lepota" ima ukupno sedam strofa, dok ih objavljena pesma ima samo šest.

Pronađena strofa u rukopisu glasi:

"Kaži šta je bilo.

I ja slušam tako,

Smrt lagano ide,

osvaja planetu,

Gasi ceo život

neumitno tako

Ko pobeda večna,

i u celom svetu

Njen se korak čuje:

sve ispuni sobom

I zavlada zemnom

i pokori grobom."

- Kad sam pronašao ovaj nepoznati Disov rukopis pesme "Lepota", znajući za njegov sveopšti pesnički pesimizam, njen naslov ispunio me je nadom da je ona možda retka pesnikova želja da peva o sreći i vedrini. Naravno, prevario sam se! I u ovoj veoma retkoj za Disa, rukopisnoj zaostavštini, pesnik peva o duhu umrlih, grobu, mrtvim rečima i pesmi slavuja, mrtvim očima. Možda je te davne 1908. Dis želeo da mladom devojčurku ostavi znamen svoje retke vedrine. Ali, očigledno je da je on voleo, i jedino mogao da voli i oseti lepotu na svoj tužan i tragičan način - zaključio je Stojančev.

Video: Nasledio je njegov izgled, ali ne i zanimanje: Šta u svom životu radi praunuk srpskog kralja smeha?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA