• 0

Legat Vojislava Ilića Mlađeg, autora stihova na Zejtinliku, otvoren u Muzeju srpske književnosti

Upravo su njegovi prevodi Srbiji približili Puškina, Ljermontova, Getea, Šilera, Molijera, Gotjea, Lamartina i druge velikane

  • 0
Vojislav Ilić mlađi, pesnik, otvoren legat, Muzej srpske književnosti

Vojislav Ilić Mlađi / Foto: Tanjug/Udruženje Adligat

Legat jednog od najznačajnijih srpskih pesnika u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata, Vojislava Ilića Mlađeg (1877-1944), otvoren je u Muzeju srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Vojislav Ilić Mlađi je pisao poeziju, književne kritike, prevodio sa ruskog, francuskog i nemačkog jezika i svrstavan je među vodeće umove svoga doba.

Upravo su njegovi prevodi Srbiji približili Puškina, Ljermontova, Getea, Šilera, Molijera, Gotjea, Lamartina i druge velikane.

Objavio je više od četrdeset knjiga, a sarađivao u stotinak časopisa.

Uz "Plavu grobnicu" Milutina Bojića, Ilićevi stihovi uklesani su u kamen veličanstvenog mauzoleja na srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku, i spadaju u najčuvenije stihove posvećene solunskim borcima.

Nagrada "Vojislav Ilić Mlađi" dodeljuje se svake godine njemu u čast, kao nagrada za najbolji sonet na srpskom jeziku.

- Primili smo izuzetno bogatu pesnikovu arhivu. Na stotine stranica rukopisa, dnevnika i beležaka i stotine fotografija po prvi put će javnosti sada biti dostupne u Adligatu. Dragocena građa ne svedoči samo o zanimljivoj ličnosti pesnika i bogatstvu njegovog dela, koje će se tek istraživati pošto je jedan deo rukopisa neobjavljen i do sada nepoznat javnosti, već predstavlja važno svedočanstvo o celom jednom periodu srpske istorije - kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Vojislav Ilić mlađi, pesnik, otvoren legat, Muzej srpske književnosti

Foto: Tanjug/Udruženje Adligat

On dodaje da se tim povodom okupio najuži krug ljudi, predvođen unukom Milicom R. Janjušević, koja je poklonila većinu predmeta za legat, i glumcem Milanom Cacijem Mihailovićem, na čiju je preporuku ona to učinila.

Donatorka Janjušević je ovim povodom Udruženju Adligat poklonila još nekoliko stotina fotografija slavnog pesnika i njegove porodice.

- Oduševljena sam činjenicom da postoji neko ko želi da sačuva kulturnu baštinu ove zemlje. Srećna sam što me je usud doveo do Adligata, pa imam kome, mirne duše, da predam dedino blago - istakla je ona.

Gorica Lazić, potpredsednica Udruženja Adligat, ocenjuje da je Ilić nepravedno skrajnut i zaboravljen srpski pesnik, koji je posle Drugog svetskog rata izbačen iz školskih programa i lektira zato što je bio previše prosrpski nastrojen i zato što je bio monarhista.

- Kada je zapao u dugove, pomogao mu je lično Mihailo Pupin. Ali, Pupin nije želeo da velikog pesnika ponizi, već da mu od srca pomogne. Tako mu je dostojanstveno otkupio više stotina primeraka njegovih knjiga, a pesnik mu se odužio sa dve pesme čiji su rukopisi sada takođe u Adligatu, u kojima Pupina naziva ''zvezdom čovečanstva'' - kaže Lazićeva.

Ovim povodom Adligat je objavio i posebnu brošuru o Vojislavu Iliću Mlađem i arhivi koja je predata na poklon Adligatu.

Pored rukopisa, u nekoliko navrata u prethodne dve godine poklanjani su i predmeti, kao na primer piščev pisaći sto i uljana lampa, kao i nešto sačuvanih knjiga iz njegove lične biblioteke.

Udruželje Adligat je pokrenulo inicijativu i da jedna ulica u Beogradu ponese ime ovog pesnika.

Udruženje Adligat je potpisalo protokol o saradnji sa Vikipedijom, pa je otvaranje legata propratila stažistkinja Miljana Matić koja je uradila kvalitetan članak o ovom pesniku na Vikipediji, a Udruženje je odmah dalo dozvole da se i novopridošle fotografije i materijali fotografišu i besplatno postave na korišćenje najšire javnosti.

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima