• 4

"Alan Ford" dolazi u Srbiju: 152 originalne table kultnog stripa koji je volela cela Jugoslavija

Prvi broj stripa o Alanu Fordu objavljen je u maju 1969. godine po ideji Lučana Sekija i Maksa Bunkera, tandema scenarista, i crtača Roberta Raviole Magnusa

  • 4
Alan Ford, TNT

Foto: Strip Blog

Gostujuća izložba "Alan Ford trči počasni krug" biće otvorena 2. decembra u Muzeju Jugoslavije, a biće prikazane 152 originalne table iz ranog perioda kultnog stripa (1969/1975), kada je na izradi radio autentični italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker.

Ova izložba o slavnom stripu, koji je čitala i volela cela bivša Jugoslavija, bila je jedan od najposećenijih slovenačkih kulturnih događaja u 2019. godini.

Osim 152 originalne table, biće, kao posebna zanimljivost, izložena i tri naslovna crteža Paola Pifarerija, a ovom izložbom, uz dodatne programe, Muzej Jugoslavije će od 28. novembra do 2. decembra obeležiti svoj Dan.

Giovanni Romanini, Alen Alan Ford, strip

Ilustracija: Giovanni Romanini

Prvi broj stripa o Alanu Fordu objavljen je u maju 1969. godine po ideji Lučana Sekija i Maksa Bunkera, tandema scenarista, i crtača Roberta Raviole Magnusa.

Godinu dana kasnije ovaj satirični strip je, zbog upečatljivih crteža, duhovitih dijaloga i spretne ironije i izuzetnog prevoda Nenada Briksija, pridobio naklonost publike širom Jugoslavije.

- Strip je ismevao sve korumpirane, nesposobne i izmanipulisane ljude na svetu, nikoga nije poštedeo, već je obradio lepe i ružne, bogate i siromašne, poštene i lopove - objašnjava autor izložbe Rok Glavan, kolekcionar stripova iz Slovenije.

Kako kaže, događaji u tom slavnom stripu su apsurdni, iznenađujući, duhoviti i apsolutno politički nekorektni.

Pojedini citati postali su deo svakodnevnog govora i autor izložbe smatra da se njegov uticaj može prepoznati u muzici (Prljavo kazalište), na filmu i televiziji (Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Smogovci).

Broj Jedan, Alan Ford

Isečak iz stripa / Autor ilustracije: Roberto Raviola Magnus

- Danas je strip jednako zanimljiv usled aktuelne društveno-političke situacije, pa ga mnogi doživljavaju gotovo proročki - zaključuje Glavan.

U okviru izložbe, koja će biti otvorena do 31. januara 2021. godine, biće održani i prateći programi na temu ovog fenomena devete umetnosti.

Izložbu organizuju Muzej Jugoslavije i Institut za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

- Alan Ford je nesumnjivo jedan od fenomena koji karakterišu jugoslovensko nasleđe i jugoslovensko iskustvo - izjavila je direktorka Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević, koja je zahvalila saradnicima, donatorima i sponzorima koji su pomogli da se izložba realizuje uprkos složenim okolnostima.

Stručni saradnici na izložbi su dr Andrej Smrekar i Samo Pureber, kao i Lazar Džamić, autor "Cvjećarnice u Kući cveća", popularne studije o fenomenu jugoslovenskog uspeha stripa Alan Ford.

Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

- Istina je da je Alan Ford u bivšoj Jugoslaviji postao popularniji i značajniji nego u rodnoj Italiji, dok je u svim ostalim zemljama, gde se pokušalo s prevodom, ugašen nakon samo nekoliko izdanja i nikada, na primer, nije preveden na engleski - ispričao je Lazar Džamić.

U okviru izložbe biće prikazana i retka izdanja stripa "Alan Ford" iz kolekcije Marijana Matića i Marija Reljanovića.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima