Dostojanstven odgovor Ane Kapor na uvrede Dežulovića: "Moj otac bi bio srećan da zna..."

"Nema mesta brizi i uvredljivim tonovima. A Beograd - on je upravo onakav kakvim ga doživljavate. Nije do Beograda. Do vas je"

  • 13
Boris Dežulović Boris Dežulović / Printskrin:Youtube/Sajam Knjige

Hrvatski pisac i kolumnista Boris Dežulović izazvao je brojne reakcije intervjuom "Nedeljniku", u kojem je Beograd, grad u kome je nekada živeo, nazvao "kasabom", "Dubaijem za siromašne ili Jagodinom za bogate". Još je kazao kako su Beograd uništili njegovi istaknuti stanovnici i umetnici.

- Beograd se sam ubio, nije ga ubio nijedan nesretnik s Kosova ili iz Krajine, Beograd je ubio Momo Kapor, ubili su ga prvosveštenici njegova asfalta, kojekakvi Minimaksi, Bore Đorđevići i sličan, vrlo gradski otpad - izjavio je Dežulović.

Udar na Momu Kapora naročito je razljutio ne samo Beograđane, već i njegove čitaoce, a naročito članove porodice. Ana Kapor, ćerka pokojnog pisca, na ovu uvredu odgovorila je javno i dostojanstveno.

- Pitala me je danas jedna novinarka da li želim da odgovorim na napad na tatu. U jednom tekstu koji je pročitala pre neki dan, kaže, optužuju ga da je lično kriv za propast Beograda. Da li je moguće da je baš on razlog? Zar nema neko malo življi koga bi mogli da optuže? Skoro jedanaest godina posle smrti i dalje je tema. Bio bi srećan da zna. Voleo je publicitet. Znam da je potrebno stati na stranu onih slabijih, onih koji ne umeju ili ne mogu da se brane jer ih više nema. Ali to nije njegov slučaj. On je sebi odbranu obezbedio za života - knjigama. Neke od najlepših redova posvetio je gradu u kom se nije rodio ali koji je suštinski razumeo, voleo i osećao kao svoj.

- Te knjige su ostale iza njega. Položile su ispit vremena što je jedino važno za pisca. Čitaju se i dalje, u novim, lepo opremljenim izdanjima. Želim Dežuloviću da njegove knjige dožive nešto slično, jednog dana kada ga ne bude. Nadam se što kasnije, jer je moj vršnjak. I ja sam, kao sasvim mlada, došla u jedan grad koji me je primio i u kom živim skoro 40 godina. Ni Rim nije ono što je bio ranih osamdesetih, kada sam došla. Ali duh Rima će preživeti, baš kao i duh Beograda, bez obzira na sve. Nema mesta brizi i uvredljivim tonovima. Zbog svega toga odbila sam intervju. Mislim da ne treba nikoga da branim. A Beograd - on je upravo onakav kakvim ga doživljavate. Nije do Beograda. Do vas je - poručila je Ana Kapor.

Ana Kapor Ana Kapor / Foto: Facebook/Ana Kapor

Svoj opravdani jed, sa druge strane, udovica Mome Kapora nije mogla da krije.

- Već nekoliko dana, kao supruga pokojnog Mome Kapora, imam veliki pritisak Mominih brojnih čitalaca širom sveta i bivše Jugoslavije, Beograda, medija da se obratim javnosti u vezi besramnog intervjua dotičnog Dežulovića o liku Mome Kapora kao ubice Beograda. Šta reći i davati mu na značaju, čoveku koji je ponizio Beograd, dva miliona građana Beograda bez izuzetka, proglasivši ga kasabom i šta sve još ne. Šta reći za vulgarnog, prostog, škrtog za lepotu i konstruktivnog za širenje mržnje?

Najlepše priče Mome Kapora Ljiljana Kapor / Foto: Tanjug/Beoinfo

O Momi su ocenu dali Beograđani kao najbeogradskijem piscu, slikaru koji je za života o Beogradu dovoljno lepo, maštovito, ljupko i sa puno ljubavi i nežnosti pisao. A on neka se valja u svom blatu mržnje. Žalim ga, Beograd se ne da ubiti. Kada bi dotični imao delo, ne bi pribegavao ovako jeftinim metodama skretanja pažnje na sebe - kazala je medijima Ljiljana Kapor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    15. decembar 2020 | 14:36

    Dežulović je izgleda malo posrnuo. Naime, on je skroz ok i ne shvatam šta mu je trebalo ovo pljuvanje po Beogradu. Možda ga boli što je otišao ili morao otići iz Beograda... Možda je bio naduvan kada je to objavio... Zašto baš Beograd? Osvrni se po Zagrebu. Pa zar nije Zagreb kasaba u kojoj ti je ustvari sve nadohvat ruke...ništa loše ne mislim o ZG. A napisati da je BG propao zbog Bore i Mome je krajnji bezobrazluk, nepoštovanje, neznanje i znak da je dotični bivši beograđanin žešće prolupao...a možda tek sada ispoljava svoju dugo pod tolerancijom čuvanu mržnju prema Srbiji. Šteta Dežule...mislio sam da si ti jedan od normalnih...pljuc

  • Bentli

    15. decembar 2020 | 14:47

    Izvinjavam se, ali da pitam; zašto se diže buka zbog jednog čoveka čije mentalno stanje govori o njemu? Kako kaže pesma, " ni živih se nisam boja' dok su bili za užasa, a kamo li mrtvi'h pasa"! Dežul se neće prepoznati, ali ima onih koji će ga tu pronaći.Molim da mu se diskretno objasni gde je on u pesmi uzimajući u obzir njegovo trenutno, mentalno zdravlje.Hvala i pozdrav dobrim ljudima.

  • HACK

    15. decembar 2020 | 17:06

    Ovog i slične male, frustrirane i iskompleksirane hrvate treba ignorisati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA