• 3
 ≫ 

Milovan Danojlić i Peter Handke dobitnici Velike nagrade "Ivo Andrić"

 ≫ 

"Pomalo je takvih podvižnika jeziku, višestruko obdarenih i raznovrsno ostvarenih proznih pisaca, pesnika, esejista, prevodilaca i publicista kao što je naš pisac koji trenutno živi i radi u Parizu"

  • 3
Milovan Danojlovic

Milovan Danojlić i Peter Handke / Foto: Wikipedia/Viktor Lazić,Tanjug/AP

Velika nagrada "Ivo Andrić" za najbolju knjigu u 2020. godini pripala je nobelovcu Peteru Handkeu za roman "Drugi mač " u prevodu Žarka Radakovića, a u izdanju Lagune, dok je istim priznanjem za životno delo nagrađen pripovedač, romansijer i esejista Milovan Danojlić.

Žiri koji je odlučivao o laureatima činili su Muharem Bazdulj, Jovan Delić i Želidrag Nikčević, a odluku je saopštio u Medija centru.

Delić je, citirajući delove obrazloženja o nagradi Danojliću naglasio da je "pomalo takvih podvižnika jeziku, višestruko obdarenih i raznovrsno ostvarenih proznih pisaca, pesnika, esejista, prevodilaca i publicista kao što je naš pisac koji trenutno živi i radi u Parizu".

- Retki su pisci tako bogatog razuđenog opusa, visoke književne kulture i odgovornosti pred delom, jezikom, svetom i životom, svojim narodom, svojom zemljom i istorijom kao što je Milovan Danojlić. Njegova kreativna pesnička prirodai retko jezičko osećanje, koje sed nije istupilo već se izoštravalo i usavršavalo u susretu sa stranim jezicima, kulturama i književnošću - kazao je Delić.

Govoreći o priznanju koje je Žiri dodelio nobelovcu Handkeu, Delić je istakao da se njegova knjiga "Drugi mač" u bezbroj puta oklevetanom, iracionalno i nepravedno ubijanom srpskom narodu, doživljava kao priča o sebi i kao melem za bezbrojne rane.

- Zato se ova knjiga izdvaja između svih ostalih izdanja u 2020. godini i zato je krunisana Velikom nagradom "Ivo Andrić". Ta knjiga daje nadu u istorisjku i i književnu istinu - istakao je Delić.

Prema njegovim rečima, neće biti preveliko iznenađenje ako Peter Handke dođe oko Svetog Save u Beograd ili Andrićgrad da primi vredno priznanje.

- Danojlić ima zdravstvene probleme, pa je malo verovatno da će u toku pandemije rizikovati svoj dolazak u Beograd - naglasio je Delić.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok